Skip to content

Kiszebáb égetés az óvodában – Városunkból is elűzték a telet

Kiszebáb égetéssel űzték el a telet a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda óvodásai.

A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvodában fontos szerepet tölt be a hagyományőrzés, ezért évről-évre megrendez bizonyos programokat. Ezek közül az egyik a Télűzés, kiszebáb égetés – mesélte Csorni Kinga óvodapedagógus.

 

A szalmából készült, menyecskét ábrázoló figurát hajdanán a falun keresztül hurcolták az ottlakók, mindeközben tavaszköszöntő verseket szavaltak és a menet végén elégették, folyóba dobták azt.  Ez hivatott szimbolizálni a telet, a betegségeket, a bajokat és a rossz szellemeket is. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A természettel összefüggő jeles napok megtartásával az óvoda célja az, hogy a gyermekek megismerjék a magyar népi hagyományokat és a hozzá kapcsolódó szokásokat. A téli időszak elbúcsúztatása népi mondókák, dalok éneklése segítségével történik.

A Park utcai óvodába járó gyermekek február 25-én, a Szent István utcai óvodásaink pedig február 28-án igyekeztek elijeszteni a hideg időt, a sajátkezűleg és lehetőség szerint újrahasznosított anyagokból készített zajkeltő eszközök segítségével. A program során az összetartozás érzésének erősítése, és a gyerekek hazaszeretet érzéseinek felerősítése volt az óvodapedagógusok célja. Az esemény lebonyolítása annak reményében történt, hogy hangoskodásukkal felébresszék a természetet téli álmából és innentől kezdve napsütéses időben gyönyörködhessenek majd.