Skip to content

Kezdődik az adventi időszak

Ma meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Felsőzsolca közös adventi gyertyagyújtása 16 órakor kezdődik a Hősök terén.

Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete. Az advent szó jelentése, mely a latin „adventus Domini” kifejezésből származik: „eljövetel”.

 

A Szent András ünnepéhez legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-ig tartó advent a karácsonyi előkészület ideje.

A Nagy Szent Gergely pápa által a 7. században megállapított négy hetes adventi időszakot 1570-ben V. Piusz pápa tette kötelezővé a katolikus egyházban, mely régen szigorú böjti időszak volt, és az emberek hajnali misére (roráte) jártak.

 

Advent jelképe az adventi koszorú, melyet először a 19-20. században készítettek.

A hagyomány szerint az adventi koszorút három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti: A lila szín a várakozást és a bűnbánatot fejezi ki, a harmadik vasárnapon meggyújtott rózsaszín gyertya pedig örömöt jelent.

Karácsony közeledtével az egymást követő vasárnapokon mindig eggyel több gyertyát gyújtunk meg, melyek a hitet, reményt, örömöt és szeretetet szimbolizálják.