Skip to content

Kedves Emlékek – Esküvői és báli ruhák kiállítása a Bárczay-kastélyban

Romantikus esküvői és báli ruhákat bemutató kiállítás nyílt május 8-án, a Bárczay-kastély kiállítótermében.

A „Kedves Emlékek” című kiállítást a szerelem, a család és a gyermekek jegyében Békési Ella, a gyűjtemény tulajdonosa mutatta be a közönségnek, aki beszélt a múltszázadi menyasszonyi viseletek divatjáról, anyagválasztékáról és színvilágáról is. Mint megtudtuk, menyasszonyi ruhák tekintetében a korszakra jellemző volt a fekete szín, amely visszaköszön a terem dekorációjában is.

A megnyitó rendezvényen Szarka Tamás polgármester köszöntőjét követően, Juhász Gyula Szerelem című versét hallhatták a résztvevők Matós Áron tolmácsolásában, valamint a Miskolcz-Revital TáncSport Egyesület művészeinek lenyűgöző táncait is megtekinthették. A kiállítóterembe a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda diákjainak elsőbáli ruhákat felvonultató bemutatója varázsolt igazi báli hangulatot. A falak megteltek a felsőzsolcai családok által rendelkezésre bocsájtott – a korszak menyegzői hagyományait felelevenítő – esküvői fotókkal.
A tárlat iránt érdeklődők megtekinthetik a Balogh Edina, Hojdák Józsefné, Kanizsai Katalin, Koleszár Györgyné, Kozmáné Pálinkás Tünde, Köpeczi István és Szegedi Anna saját gyűjteményeiből felajánlott régi esküvői fotókat, valamint az idén 50. házassági évfordulójukat ünneplő Karamarinov házaspár jóvoltából, a kiállítást gazdagító teljes menyasszonyi és vőlegényi ruha összeállítást is.

A „Kedves Emlék” című kiállítást 2023. június 6-ig tekinthetik meg a látogatók, a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár nyitvatartási idejében.