Skip to content

Jubiláló házaspárokat köszöntöttek Felsőzsolcán

 

Facebook

Hagyományteremtő szándékkal indította négy éve Felsőzsolca Város Önkormányzata a házasok jubileumi köszöntőjét. A rendezvényen Szarka Tamás polgármester mondott köszöntőt és adott át ajándékokat. A kerek évfordulóikat ünneplő házaspárok köszöntése bensőséges közösségi esemény volt, melyre idén 14 házaspár fogadta el a város meghívását.

Felsőzsolca városa 2024-ben 4. alkalommal csatlakozott a Házasság Hete országos programsorozathoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint, hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.
Az eseménysorozat idei mottója: Állandó megújulásban

Hagyományteremtő szándékkal indította négy éve Felsőzsolca Város Önkormányzata a házasok jubileumi köszöntőjét. A kerek évfordulóikat ünneplő házaspárok köszöntése bensőséges közösségi esemény volt, melyre idén 14 házaspár fogadta el a meghívást. A párokat Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere köszöntötte a Városháza Dísztermében tegnap délután.

A házasság alapja az egymás iránt érzett szerelem és szeretet, a tisztelet, megbecsülés, az odafigyelés, amely végig kísérte eltöltött közös éveiket. Biztató, hogy városunkban nem hagyott alább a házasságkötés iránti kedv, nem csökken a házasságkötések száma, azonban sajnos országos szinten a válások száma sem. Ezzel szemben Önök a mai ünnepségen példázzák, hogy ebben a folyton változó, rohanó világban van valami, ami örök. A házasság és a család szentsége” – mondta Szarka Tamás polgármester.

A jubiláló párok között idén egy ezüst és négy aranylakodalmát ünneplő házaspárt is köszöntött a polgármester, míg egy pár a 60. házassági évfordulóját ünnepelte.
A résztvevők ez alkalommal is kötetlen beszélgetés során osztották meg egymással a megismerkedésük részleteit, a jó házasság titkát, mely történetek egyszerre voltak viccesek, ugyanakkor meghatóak.

Persze, hogy a hosszú házasság titkáról érdeklődik a riporter, és jön a válasz, az ezüstlakodalmát ünneplő Kakas házaspártól.

„A jó házasság kellékeiként úgy véljük szükség van a fiatalos szerelemre, az önzetlenségre, őszinteségre, hűségre, bizalomra, majd tiszteletre, megbecsülésre, türelemre és szeretetre.
Úgy gondoljuk, jó, ha vannak közös célok, amikért együtt dolgozhat két ember. Eddig ennyit tudtunk összeszedni, de kérünk még 25 évet, és biztos több bölcsesség lesz tarsolyunkban.
A fiataloknak pedig javasoljuk Ady Endre sorait:
“Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S őrizem a szemedet.”

A 10. házassági évfordulóját ünneplő Bári Lajos és Báriné Balázs Henrietta szerint a hosszú és boldog házasság titka: Egymás elfogadása, jó kommunikáció. Őszinteség, megbecsülés, türelem. A tisztelet és a soha el nem múló szeretet, szerelem.

„Házasságkötésünk 1979. október 6.-án Alsóvadászon volt. 1982-ben vásároltunk építési telket Felsőzsolcán és 1984-ben költöztünk be a felépült családi házunkba. Így már 40 éve lakunk Felsőzsolcán. 2019-ben kisebb családi házba költöztünk, és a gyermekeink is saját ingatlanban élnek. Három gyermekünk született, Gábor, Dóra és Ádám, akikre rendkívül büszkék vagyunk. Eddig két csodás unokánk született, Hanna és Dániel. Mi fontosnak tartjuk a családot, a hitet, a türelmet, a kitartást, az egymás segítését, mert ezzel az adódó nehézségeken sikeresen túljuthatunk.” – mesélt az elmúlt évtizedekről a 45. házassági évfordulóját ünneplő Németh házaspár.

Munkahelyi szerelem szövődött Vantal János és felesége Judit között, akik 40 évvel ezelőtt fogadtak örök hűséget egymásnak. Ebben a családban két gyermeket neveltek, és mára már boldog nagyszülők.

Fontos egy házasságban a kommunikáció és az őszinteség! Illetve, hogy kölcsönösen tiszteljék a másikat! – így válaszolt kérdésünkre az 5. házassági évfordulóját ünneplő Matuscsák Dávid és felesége Orsolya.

Pásztor József és Pásztor Józsefné:
„Ebben az évben ünnepeljük az 50. házassági évfordulónkat. 1974.június 1-én kötöttünk házasságot. Az ötven év alatt sok minden történt. Kitartottunk egymás mellett jóban, rosszban. Két lányunkkal, négy unokánkkal remekül megvagyunk. Ha Isten segít, egy darabig még szeretnénk élvezni az életet, a családot.
Mi a jó házasság titka? A szeretet, a megértés és a tolerancia. Ahogy mondják, mindenkinek van hibája, tán még nekem is!! Na, ezt kell tudni kezelni, mindkettőnek! 
Egy vicc jól szemlélteti ezt: 
Két barát nézi, ahogy egy remek, dekoratív hölgy elmegy előttük.
Mondja az egyik: – Nézd milyen jó nő!
A másik: – Hagyd el, azt is unja valaki!”

A rendezvény keretében Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere ajándékkal és emléklappal kedveskedett a jubileumaikat ünneplő pároknak.

Ujvári László és Ujvári Marianna 20. házassági évforduló – porcelán lakodalom

Borbély Zoltán és Borbély Zoltánné 35. házassági évforduló – korall lakodalom

Molnár Bertalan és Molnár Bertalanné 40. házassági évforduló – rubin lakodalom

Szarka György és Szarka Györgyné  45. házassági évforduló – zafír lakodalom

Arany lakodalmát ünneplő:

Gulácsi László és Gulácsi Lászlóné Radler Mária 50. házassági évforduló

Béres Zoltán és Béres Zoltánné 50. házassági évforduló

Benes István és Benes Istvánné 50. házassági évforduló

Gyémánt lakodalmát ünneplő:

Zelencz László és Zelencz Lászlóné 60. házassági évforduló.