Skip to content

Ilyen a tökéletes farsangi fánk!

donut, food, yeast dough-3081959.jpg

A farsanghoz a mulatságok mellett jellegzetes ételek is kapcsolódnak. Ezek közül az egyik legismertebb az igazi, klasszikus szalagos fánk. Mutatjuk, hogyan készül!

Az idei farsang január 6-án kezdődött és március 2-ig, hamvazószerdáig tart. Ezt az időszakot vidámság, lakomák, mulatságok és bálok jellemzik, amiknek elengedhetetlen kelléke a farsangi fánk. Bár az olajban kisütött kelt tésztának számtalan változata ismert, bemutatjuk az egyik kedvencünket:

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • egy élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • étolaj


Elkészítése:

  1. A tejet megmelegítjük, beletesszük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet és jól kidolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a lisztet és a felfuttatott élesztőt.
  3. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk.
  5. Bő zsiradékban kisütjük.


Ha Önnek is van bevált receptje, ossza meg velünk a media@felsozsolcaph.hu e-mail címen!