Skip to content

Igazi húsvéti hangulat a Hősök terén

Ma délelőtt óvodások és lelkes lakók, köztük a polgármester, együtt díszítették Felsőzsolca tojásfáját. Kisállat simogató, tavaszi versek, vetélkedők és sorversenyek - számos programmal készült az önkormányzat délelőtti rendezvényére, ahol vidámságból nem volt hiány.

Idén második alkalommal, ismét gyönyörű, színes tojásfa díszíti a Hősök terét. A tavalyi évhez hasonlóan az egész tér díszbe öltözött. A fa melletti területet és a téren lévő kisebb fákat is feldíszítették, így a tojások mellett nyulak is várják az arra sétálókat.

A pandémia idején, a közösségi rendezvények hiányát szerette volna pótolni az Önkormányzat kezdeményezésével, amikor a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda dolgozóival közösen díszítették fel a város első tojásfáját, és biztosítottak lehetőséget Felsőzsolca lakói számára, hogy egyénileg ők is elhelyezhessék díszeiket a fán.

Idén végre közösségi rendezvényként folytatódhatott a hagyomány, hiszen a díszítésben az óvodások és a város lakói is részt vettek. Ez alkalommal is került „első” dísz a fára, melyet városunk egyik legfiatalabb polgára helyezett el az ágak között. Kisgyermekes családok, nagyszülők egyaránt díszítették a fát, miközben a gyerekek számára kisállat simogató, vetélkedők és sorversenyek biztosították az örömteli szórakozást. Az óvodások a fa díszítése közben tavaszi verseket szavaltak és dalokat énekeltek, majd belevetették magukat a játékba. A rendezvényre látogatók nem távoztak üres kézzel, a gyerekek számára gyümölccsel és édességgel készült az önkormányzat.                       A tojásfa díszítésről a helyi média mellett a Miskolc TV is tudósít.

A kereszténység legnagyobb ünnepéhez kapcsolódó hagyomány a hímes tojások készítése, melyek mintája, színe, technikája különböztet meg minket más népektől, és még az országhatáron belül is eltérőek a motívumok. Nagyböjt havában, húsvét előtt, a legjelentősebb keresztény hagyományra emlékeztetnek a szervezők kezdeményezésükkel.

A fán maradt még hely, így az ünnep végéig mindenkinek lehetősége van elhelyezni hímes tojásait, hiszen a városban élők összefogásával válik színessé Felsőzsolca tojásfája.