Skip to content

Idősbarát Díjat kapott Felsőzsolca Város Önkormányzata

Idősbarát Önkormányzat kitüntetéssel jutalmazták Felsőzsolca Város Önkormányzatát. A családokért felelős államtitkár, illetve az önkormányzati államtitkár a mai napon adta át az elismerést Szarka Tamás polgármester részére. Az idősbarát címmel járó anyagi támogatás kirándulások és egészségmegőrző programok megszervezéséhez nyújt segítséget.

Sikerrel pályázott Felsőzsolca önkormányzata az Idősbarát Önkormányzat címért. Idén a tizenkét díjazott között a város is átvehette a díjat.

 – Van mire büszkének lennünk, hiszen a helyben hozott intézkedéseink elősegítették, hogy időskorú lakosaink a munkával töltött évek után megváltozott élethelyzetükben is megbecsült, értékes tagjai lehessenek közösségünknek és a társadalomnak – mondta a Magyar Királyi Lovardában tartott ünnepséget követően Szarka Tamás polgármester, akinek az Idősbarát Önkormányzat Díjat és az elismerést tartalmazó oklevelet Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, illetve Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár adta át.

Ez a díj elismeri az önkormányzat idősekért vállalt cselekvő felelősségét és a mindezek szellemében végzett konkrét eredményeit. Díjazza azt, hogy kötelező feladatain túl, milyen innovatív ötletekkel és egyedi kezdeményezésekkel teszik jobbá, tartalmasabbá és biztonságosabbá az idősek mindennapjait.

A polgármester a jövőre nézve fontos feladatnak tekinti, hogy az egyedül élő idősek közül minél többen legyenek tagjai a városban működő közösségeknek, hiszen köztudott, hogy a közösségbe tartozás akár az élet hosszat is növelni tudja. 
Az önkormányzat továbbra is támogatja azon programok, kezdeményezések megvalósulását, amelyek az idősek aktív közösségi részvételét ösztönzik, küzdve az elszigetelődés, a magány és a tétlenség ellen. Biztosítja az idősek rendszeres testmozgásának lehetőségét a Fitten és egészségesen időskorban is! – című mozgásos egészségnevelési programjával, egészségnap keretében szűrővizsgálatokat szervez a lakosság részére, rendszeresen szervezett kulturális programokkal – idősek karácsonya, idősek napja, színházi előadás, kézművesség, hagyományőrzés –, valamint az önkormányzati rendezvényekre történő szállítás biztosításával építi a közösséget. Intézményi feladatellátás keretében nappali ellátást működtet a városban. A pénzbeli támogatások mellett természetbeni támogatást – idősek karácsonyi ebédje – is nyújt a felsőzsolcai szépkorúak részére.

A tizenkét díjazott önkormányzat olyan erőfeszítéseket tett az elmúlt évben a területükön élő nyugdíjas honfitársainkért, amelyek kiemelik őket a többi önkormányzat sorából – mondta beszédében Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár, megköszönve a polgármestereknek, hogy folyamatosan keresik a megújulás és a fejlődés lehetőségét.
Ezt követően Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár kiemelte – A hosszú élet során felhalmozódott tapasztalat és tudás óriási érték, amennyiben jól használjuk azt egyéni és közösségi szinten.

Az Idősbarát Önkormányzat Díjat még 2004-ben alapította a minisztérium azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet arra, a településeken az önkormányzatok tehetnek a legtöbbet a szépkorúakért. A kormány így járul hozzá a helyi szintű aktív önkormányzati idős politika megerősítéséhez. A jubileumi 20. alkalommal 94 pályázat érkezett. Az elismerést azok az önkormányzatok nyerhették el, amelyek a szociális gondoskodás körébe tartozó kötelező idősügyi alapfeladataikat teljesítik, ezen felül pedig tevékenységükkel elősegítik az időskorúak helyi szervezeteinek működését, hozzájárulnak szabadidős programjaik megszervezéséhez, együttműködést alakítanak ki a civil szervezetekkel, valamint többek között a helyi közéletbe is bevonják őket.
Felsőzsolca Város Önkormányzata díjazottanként a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Belügyminisztérium 1.500.000 forint összegű pénzjutalmában részesült, melyet az idősügy területén újabb programok megvalósítására használ majd fel az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó jogszabályok és a társadalmi felelősségvállalás figyelembevételével.

Facebook