Skip to content

Idén is Sajó-parti Nemzeti Estek a Bárczay-kastélyban                          

A Sajó-parti Nemzeti Estek sorozat márciusi vendége Vári Fábián László Kossuth-, és József Attila díjas kárpátaljai magyar költő, műfordító volt, akivel hazáról, költészetről, múzsákról, háborúról beszélgettek.

A Sajó-parti Nemzeti Estek sorozat legújabb előadása 2022. március 31-én, 17 órakor került megrendezésre a Bárczay-kastély Közösségi termében. Az este vendége Vári Fábián László Kossuth-, és József Attila díjas kárpátaljai magyar költő, műfordító volt.

A népköltészettel egyetemistaként találkozott 1969-ben, amikor is kötelezően folklór anyagot gyűjtött. A gyűjtés sikerei annyira magával ragadták, hogy 1971-től céltudatosan, a rendszerezés és a kiadás szándékával kezdte el felkutatni és feljegyezni a kárpátaljai magyar népballadákat.

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja, a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának és az Együtt című folyóirat szerkesztő bizottságának elnöke. Közreműködik Kárpátalja helytörténeti köteteinek szerkesztésében, összeállításában, értékelésében.

Fontosnak tartja a ruszin népballadákat fordítását, hogy ezáltal a magyar olvasó megismerje annak a ruszin közösségnek a költészetét, amely évszázadok óta együtt él a kárpátaljai magyarokkal – mondta a beszélgetés során Vári Fábián László. “Soha nem voltak ellenséges viszonyban, mindig szabadságküzdelmeik mellé álltak, és talán eljön az idő, amikor alkalom lesz a közös jövőnkön gondolkodni.”

A költő bemutatta a „Kakukknővér” (76 ruszin és ukrán népballada) és a „Koponyámban gyertya” című verses köteteit, és költeményeiből olvasott fel. Versein keresztül üzeni azt a hitet és magatartást, amely nemcsak egy költői életműnek, egy kisebbségi és egy nagyobb nemzeti kultúrának elidegeníthetetlen része, hanem a méltóbb emberi életnek is tisztára csiszolt iránytűje. Művein keresztül a hazájukból kikényszerített magyarok és leszármazottaik nemzedéke beszél hozzánk.