Skip to content

Húsvéti díszbe öltözött a Hősök tere

A húsvéti hagyományok megélése volt a cél az önkormányzat ma délelőtti rendezvényén Felsőzsolcán. A városi tojásfa díszítésében idén is sokan vettek részt. A gyerekeket kisállat simogató és játékok várták a húsvéti díszbe öltözött Hősök terén.

A nagyhét utolsó napjaiban minden családban fontos program a hagyományos tojásfestés. Felsőzsolca Város Önkormányzata, intézményei szervezésében számos rendezvényre várta és várja az érdeklődőket, ahol a hagyományok megismerése, felelevenítése mellett a legjelentősebb keresztény hagyományra emlékeztetnek a szervezők, és persze minden ügyes kéz megtalálhatja a kedvére való tevékenységet. A rendezvények fő programeleme a tojásfestés, ezzel is ösztönözve a lakosságot az egyéni és közösségi tojásfadíszítésre egyaránt.

Magyarországon a tojásfestéstől a locsolkodásig számtalan nagymúltú húsvéti szokást ismerünk, napjainkban viszont egyre több településen jelennek meg úgynevezett tojásfák az ünnepet megelőzően, ami újdonságként hat ugyan, mégis egyre elterjedtebb húsvéti tradíció. Ebben az évben harmadik alkalommal öltözött díszbe a Hősök tere a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva. Az elmúlt évhez hasonlóan a résztvevő gyerekek versekkel és dalokkal köszöntötték a tavaszt, majd a tojásfa díszítés végeztével játékokban és közös nyuszitáncban vehettek részt. A nagy kedvenc idén is a kisállat simogató volt. A lakosság, különösen a gyerekek örömére idén tavasszal még több dekoráció várja a sétálókat az ünnepek alatt, lehetőséget biztosítva a városi tojásfa díszítésére és a kedves fotók készítésére.

Ha valaki kedvet kapott volna hozzá, a fán maradt még hely, így az ünnep végéig mindenkinek lehetősége van elhelyezni hímes tojásait – bíztatnak a szervezők –, hiszen a városban élők összefogásával válik színessé Felsőzsolca tojásfája.