Skip to content

Hideg és fagyveszély – Szigeteljék a vízmérőaknákat és a fedlapokat!

Facebook

Érdemes időben cselekedjenek, hogy elkerüljék a hideg hatására bekövetkező vízmérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező, magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis az elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit, valamint a vízmérőt a felhasználóknak kell megfizetnie, mivel a törvény előírja, hogy kötelesek a vízmérő fagy elleni, megfelelő védelméről gondoskodni.

Tippek a hatékony szigeteléshez:
Íme, néhány ötlet a szakemberektől arra, mit tegyenek a felhasználók, hogy elkerüljék a hideg okozta jelentős károkat és vízveszteségeket. Mindig a vízmérőakna-födémet és a fedlapot szigeteljék, ne magát a vízmérőt! A szigetelőanyag kiválasztásánál alapvető szempont, hogy nedvesség hatására ne veszítsen a szigetelőképességéből. Például az átnedvesedett ruha, paplan, régi kabát a szigetelő hatásának kb. 80 százalékát is elveszítheti! Magyarország területén az 5 cm vastag hungarocell szigetelés már megfelelő védelmet tud nyújtani. Ez egyrészt pénztárcabarát, egyszeri befektetéssel több évtizedre szól, másrészt magának a vízmérőnek a cseréjét, esetleges javítását és leolvasását sem akadályozza.

Az ellenőrzés is fontos!
A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizzék a pinceablak épségét, szigetelését, és tartsák az ablakot zárva. Javasolják, hogy a hideg beálltáig rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, és a fedlap is jól le van-e szigetelve és zárva. Szigeteljék, vagy ennek hiányában, időben víztelenítsék a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket is.

Mi a teendő a nem lakott épületek esetében?
A télen nem használt ingatlanokat víztelenítsék. Nyissák meg a kerti csapot, majd zárják el a téli elzárót. Az aknát ott is szigeteljék, mivel a vízmérőben a víztelenítést követően is maradhat víz. A fagycsap meghibásodása esetén gondoskodjanak annak soron kívüli cseréjéről. A kerti csap lezárását körültekintően végezzék, ügyeljenek a fagycsap teljes elzárására!