Skip to content

Gyermek dalverseny a kastélyban

Ez évben is meghirdette magyar népdal és nóta versenyét az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület keretein belül működő Magyar Nótaszerzők és Énekesek Észak-magyarországi csoportja az általános iskolás gyermekek részére.

Két év kényszerpihenő után április 22-én, immár hetedik alkalommal rendezték meg a versenyt, most is két kategóriában, alsó- és felső tagozatos tanulók részére. Az egyéni és csoportos produkciók külön kerültek értékelésre – tájékoztatott Fehér Attila, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Észak-magyarországi Csoportjának vezetője.

 –Idén kisebb volt az érdeklődés, mint a legutóbbi, 2019-es rendezvényen. Most öt intézmény képviseletében énekeltek a dalkedvelő gyerekek. Úgy gondolom, érdemes megemlíteni az iskolák nevét: a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola, a Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskola Nyékládházi Tagintézménye, a Fráter György Katolikus Általános Iskola Sajóládról, városunkból a Kazinczy Ferenc Református és a Szent István Katolikus Általános Iskolák.

Az egyesület, illetve a nótacsoport nevében Siska András elnökhelyettes üdvözölte a résztvevőket megköszönve, hogy elfogadták a meghívást. Kiemelte a magyar népdal és a magyar nóta szerepét, fontosságát a magyar nyelv terjesztésében, a családi, baráti, közösségi összejöveteleken betöltött szerepében. Hangsúlyozta, hogy a magyar települések kulturális életének megújuló, elmaradhatatlan eleme volt, s ma is az. Szólt a közel 100 éves múltra visszatekintő felsőzsolcai énekkari mozgalomról, a 34 éve működő Férfi Népdalkör s az egy évvel “fiatalabb” Rozmaring Népdalkör tevékenységéről. Természetesen a versenyt lebonyolító nótacsoport 2009 óta folytatott szervezői és rendezői szerepe sem maradhatott ki a köszöntőből. A verseny zsűritagjait is a csoport tagjai közül kérték fel: Gáspár Anni nótaénekes, Sarkadi László zenetanár, nótaénekes és Fehér Attila a nótacsoport vezetője.

Ezt követően került sor a gyermekek előadására, melyet a hallgatóság és a verseny végén a zsűri is magas színvonalúnak minősitett.

Az alsó tagozatosok egyéni versenyében Palkó Veronika produkcióját értékelték a legjobbnak, Tóth Csenge és Szanyi Flóra megosztva lettek második helyezettek, Miskolci Magor pedig harmadik helyezést ért el.

A felsősöknél Mészáros Péter Gábor első helyezésének odaítélésében egyöntetű véleményen voltak a pontozók, viszont megosztott díjat kaptak a második és harmadik helyezettek is: Molnár Virág és Csige Fruzsina, illetve Béres Zsófia és Szabó Diána.

A csoportok esetében sajnos nem volt verseny, mivel mindkét korosztályban egy-egy csoport nevezett mindössze. A lelkesen készülő és szereplő diákok így díjazás nélkül, ám emlékajándékkal távoztak.

A szervezők bíznak a jövő évi nagyobb létszámú versenyzőgárda részvételében, hogy tovább erősítsék, öregbítsék a magyar dal hírnevét.