Skip to content

GUPVI – A HALÁL TÁBORAI – filmbemutató és emlékest

Bemutatták Felsőzsolcán a GUPVI - A HALÁL TÁBORAI című dokumentumfilmet.

A Megbékélésért Polgári Szövetség a Felsőzsolcai Rendezvények Házában mutatta be a GUPVI – A HALÁL TÁBORAI című dokumentumfilmet ma délután. A filmbemutatóval egyben emlékestet is tartottak, melyen a Felsőzsolcáról elhurcoltak mellett Zsíros Sándor helytörténészről, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága alapító tagjáról is megemlékeztek.

 

Nagy érdeklődés fogadta a Hazajáró stábja által készített filmet. A meghívott vendégek és a lakosság mellett a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Általános Iskola és a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai is részt vettek a vetítésen.

A rendezvényt Fehér Tibor, a Megbékélésért Polgári Szövetség elnöke nyitotta meg, a megjelenteket Fehér Attila, a szövetség elnökségi tagja, és Szarka Tamás Felsőzsolca Város polgármestere köszöntötte.

 

A dokumentumfilm a szovjet hadsereg által elhurcolt, közel 200 felsőzsolcai férfinek, és a többszázezer Gupvi és Gulag táboraiban szenvedőnek állít emléket.

Az 1944-es eseményekről, a fogságról több mint 50 éven át nem volt szabad beszélni, a nyilvánosságra hozatal idejére pedig a túlélők létszáma nagy mértékben csökkent.

A Megbékélésért Polgári Egyesület 2011 óta a túlélők felkutatásával, zarándoklatokkal, kiadványokkal és a feldolgozott kutatási anyag digitalizálásával járul hozzá a múlt feldolgozásához.

 

A film a napjainkra csaknem eltűnt hiteles tanúkat szólaltatja meg, rajtuk keresztül meséli el a közel 80 éves történetet.

 

A bemutatót követően előadások és kerekasztal beszélgetés keretében nyílt lehetőség találkozni az alkotókkal, történészekkel és kutatókkal.