Skip to content

Gázárkedvezmény igénylése nagycsaládosoknak

flame, gas, gas flame-580342.jpg

A Kormányablakokban lehet igényelni a nagycsaládosoknak járó gázárkedvezményt.

Augusztus 1-jétől megváltoztak a rezsicsökkentés szabályai. Bár mindenkinek jár, de csak az átlagfogyasztásig, ami 1729 m3 jelent évente. Efölött viszont már lakossági piaci árat (augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft) kell fizetni. A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő. A gázárkedvezmény nem jár automatikusan. Azt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok is.

Az egy nyomtatványból álló igénylőlapot, annak a nevére kell kitölteni, akinek a nevére a számla szól, függetlenül attól, hogy ki kapja a családban a családi pótlékot. Fontos, hogy a személyigazolvány és lakcímkártya mellett szükség van a számla részletezőre is. Tehát nem csak magára a számlára, hanem a részletezőre is, és a számlához kapcsolódóan a befizetés igazolására. Hogy ha valaki elektronikusan teljesíti a befizetést, akkor a visszaigazolás kinyomtatása nagyon fontos, aki pedig csekken fizeti be, annak a csekket kell bemutatnia.

Az új igénylőknek érdemes minél előbb benyújtani a kérelmet, hogy a rezsicsökkentést mielőbb és a lehető legjobb feltételekkel érvényesíteni tudják.
A nagycsaládos kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a naptári év folyamán bármikor benyújtható a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz, akik 8 napon belül döntést hoznak, ezt követően pedig érvényesíthető a kedvezmény a számlákban.