Skip to content

Felsőzsolcán zárult a III. Rimay Költészeti Fesztivál

A Sebő Együttes és Sebestyén Márta koncertjével Felsőzsolcán zárult pénteken a III. Rimay Költészeti Fesztivál. A fantasztikus koncert hangulatát fokozta a Bárczay-kastély különleges atmoszférája.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Költészeti Fesztivált a Rimay János Alapítvány. Hagyomány, hogy a rendezvény nyitóeseményének az MNM Rákóczi Múzeuma, a Vörös-torony Lovagterme ad helyet. Ez alkalommal is itt köszöntötte Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány elnöke és Erős Kinga, a Magyar Írószövetég elnöke az ötnapos találkozó résztvevőit, az Észak-, és Északkelet-Magyarországon élő, ehhez a vidékhez kötődő, a Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről érkezett és kárpátaljai születésű költőket.

Ebben az évben Sárospatak, Tokaj, Kisvárda és Mátészalka, valamint a felvidéki Kassa és Királyhelmec mellett Felsőzsolca is otthont adott a fesztivál eseményeinek. Szeptember 14-én, csütörtökön író-olvasó találkozóra várták a kultúrát kedvelőket a Bárczay-kastélyba, ahol Lövétei Lázár László, Vári Fábián László, Finta Éva, Serfőző Simon, Kürti László és Tóth Zoltán író-költőkkel a kastély kiállítótermében Fülöp Gabriella, újságíró beszélgetett.

A 2023. szeptember 11. és 15. között megrendezésre kerülő különböző irodalmi programok, író-olvasó találkozók, rendhagyó irodalomórák, verses-zenés műsorok, ünnepi koncertek sorát a Sebő együttes és Sebestyén Márta fantasztikus koncertje zárta szintén Felsőzsolcán, a Bárczay-kastély udvarán szeptember 15-én, pénteken délután. Szarka Tamás polgármester köszöntő beszédében elmondta, Felsőzsolca és a kastély mindig jó szívvel ad helyet a különböző művészeti ágak képviselőinek, majd köszönetét fejezte ki a költészeti fesztivál megálmodójának, Papp Ferencnek. A koncert során, az énekelt versek között felcsendültek Nagy László, József Attila és Weöres Sándor megzenésített költeményei, valamint dunántúli és moldvai népdalok. Az évtizedes kapcsolatok élményeivel átszőtt különleges hangulatú koncert végén a közönség vastapssal jutalmazta az előadók produkcióját.

A Rimay János Alapítvány elsődleges célja a kortárs irodalom, a magyar költészet népszerűsítése. A III. Rimay Költészeti Fesztivál Antológiája is elkészült a megnyitóra. A Fesztivál résztvevőinek néhány versét és munkásságuk rövid bemutatását olvashatjuk a küllemében vonzó, tartalmában kiemelkedő színvonalú kötetben.
Az Antológiában helyet kapott a József Attila-díjas író, költő, irodalomtörtész, Finta Éva, és az Arnóton élő szintén József Attila-díjas költő Fecske Csaba is, aki Felsőzsolca tiszteletbeli költője. Valamint olvashatjuk továbbá a József Attila-díjas Kemény István, az MMA ösztöndíjas Koprova Nikolett, a Balassi Bálint emlékkarddal elismert mátészalkai Kürti László, a József Attila-díjas költő, műfordító Lövétei Lázár László, Mihályi Molnár László költő, publicista, Illyés Gyula-díjas költő, író Oláh András, Kossuth- és József Attila-díjas költő, író Serfőző Simon, a József Attila-díjas költő Tari István, az Ex Libris- és Magyarságért díjas író, költő, dalszövegíró Tóth Zoltán, valamint a szintén Kossuth- és József Attila-díjas költő Vári Fábián László verseit is.