Skip to content

Felsőzsolcán is indulnak a Petőfi Klubok – Kedden rajzkiállítás várja az érdeklődőket a Bárczay-kastélyban

Március 29-én 17 órától „1848. AZ ÉN SZEMEMMEL” című rajzkiállítás megnyitó és díjátadó ünnepség a Bárczay–kastélyban.

A belépés díjtalan! A rendezvény a PS200 Programhoz kapcsolódóan valósul meg, jelezve a Petőfi klubok indulását.

 

A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását prof. dr. Kásler Miklós miniszter úr 2022. 03. 11-én jelentette be.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Felsőzsolcát az a megtiszteltetés érte, hogy városunkban is Petőfi Klub alakulhat. Településünk így aktív részese lehet az idei száz település között létrejövő hálózatnak, valamint együtt ünnepelhetjük költőóriásunk születésének 200. évfordulóját külhoni nemzettársainkkal Bákó, Csíkszereda, Gyimesfelsőlok, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Zenta, Dunaszerdahely, Nagytárkány, Lendva és Beregszász lakóival.

 

A Petőfi Klubok azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a nemzeti törekvéseket megerősítő, társadalmi és gazdasági változásokat generáló reformkorba is betekintést engednek. Különös tekintettel a kulturális örökségünk és identitásunk alapját képező magyar nyelv hivatalossá tételére, a nemzeti kultúra megszilárdulására, a kulturális intézmények megalakulására és a civil szervezetek robbanásszerű fejlődésére.

A program – a kezdeményezők szándéka szerint – a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre, amely alkalmak közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.

 

A Petőfi Klubok megvalósulásával idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni) település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális programokokhoz, míg 2023-ban további 100 település csatlakozik a Kárpát-medencei klubhálózathoz.

A közös célt méltón reprezentálja a közreműködő szervezetek impozáns névsora is, amely országos kultúrstratégiai, közművelődési, közgyűjteményi, művészeti, valamint tudományos intézmények és országos szervezetek példaértékű együttműködését mutatja.

 

A programsorozat megvalósításában együttműködő országos szervezetek komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez.

A bekapcsolódó települések helyszín, szakember és helyi szervezőmunka biztosításával erősítik a Kárpát-medencei programot.

 

Várható hatások

  • Helyi kulturális élet felpezsdülése.
  • Petőfi Sándor emlékének interaktív, a fiatalokat is bevonó és megszólító megőrzése.
  • Új közösségek indulása és azok megerősítése.
  • Helyi amatőr művészeti kezdeményezések, akciók elindulása.
  • Hazai és külhoni települések, intézmények közötti kapcsolatok kialakulása.
  • Nemzeti és települési identitás erősödése.
  • Generációk közötti párbeszéd elmélyülése.
  • Tudástranszfer – a klubban átadott ismeretek vagy élmények további programok, kezdeményezések, új értékalapú közösségi tevékenységek alapjául is szolgálhatnak.