Skip to content

Fellobbant az első láng Felsőzsolca adventi koszorúján is

Facebook

Meghitt ünnep keretében gyújtották meg az első adventi gyertyát, a hit lángját vasárnap Felsőzsolcán a Hősök terén. Ezzel kezdetét vette a karácsonyi ünnepkör.

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A keresztény vallás szerint pontosan meghatározott napon kezdődik és négy hétig tart, magában foglalva négy vasárnapot. Míg korábban jellemzően egyházi ünnep volt, mára városi rendezvénysorozattá nőtte ki magát, amely keretében Felsőzsolca lakossága közösen készülhet, meghitt környezetben hangolódhat a közelgő ünnepekre.

Ehhez a hangolódáshoz az önkormányzat idén is számos új elemmel járul hozzá. Az első vasárnap Szarka Tamás polgármester köszöntötte a jelenlévőket és felkapcsolta az ünnepi fényeket a Hősök terén. Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő adventi gondolatait követően közösen gyújtották meg az első gyertya, a hit lángját a város adventi koszorúján. A műsort a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde óvodásai adták, akik énekükkel, táncukkal fénnyel töltötték meg a már kivilágított teret. Az adventi időszakot megnyitó első alkalommal a történelmi egyházak helyi vezetői szolgálatukban hangsúlyozták – az advent figyelmeztet, hogy várnunk kell Jézus eljövetelét. Új életet kell kezdenünk, egyrészt a megújulás vágyával, másrészt a szeretet tetteivel. – A rendezvény végén meglepetéssel készültek a gyerekek részére. A Mikulás ház előtt hosszú sorokban várták a Mikulást, aki ezúttal nem rénszarvasszánon, hanem egy karácsonyi fényekkel kivilágított tűzoltóautó kíséretében érkezett meg Felsőzsolcára, hogy ajándékkal kedveskedjen részükre. A melegséget adó Mikulás házban számos közös fotó is készült.
A felnőtteket a már hagyományos mézeskaláccsal, meleg teával és forralt borral vendégelte meg Felsőzsolca Város Önkormányzata, mely vendégséggel mind a négy gyertyagyújtás alkalmával készülnek majd a térre látogatók részére. Az Adventi Forgatag következő programja december 10-én, advent második vasárnapján folytatódik, ekkor 14 órától karácsonyi díszeket készíthetnek majd az érdeklődők az önkormányzat jóvoltából a Vállalkozás Segítő Központban, ezt követően pedig 16 órától a Felsőzsolcai Napköziotthonos Óvoda, a Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola, a Rozmaring Népdalkör és a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör műsorát láthatja a közönség a Hősök terén, a második gyertya meggyújtása alkalmával.

Találkozzunk az Adventi Forgatag programjain!

További részletek