Fotó: Kovács Dávid
Zseniális ízek, mesés falatok, zene, tánc, mérhetetlen jókedv, ez volt a receptje a II. Felsőzsolcai Disznótorosnak, amit idén február 8-án rendeztek meg, és ahol ezúttal is a gasztronómiai élvezeteké volt a főszerep. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítették el a disznótor finomságait. Hagymás vér, hurka, kolbász, tepertő, megannyi disznós finomság, és persze jó hangulat várt azokra, akik ellátogattak Felsőzsolcára és támogatták a versenybe szálló civilszervezeteket.
A Felsőzsolcai Disznótoros évről évre egyre népszerűbb a régióban. Idén február 8-án várta a látogatókat Felsőzsolcán, a Rendezvények Háza sportpályáján. A rendezvényre érkezők a népi hagyományoknak megfelelően készített disznótoros ételeket kóstolhattak, mint például a hagymás vér, hurka, kolbász és tepertő. A hagyományokat újra élő esemény hangulatos zenei programokkal is várta a közönséget.
Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere, mint a rendezvény főszervezője elmondta – A Felsőzsolcai Disznótoros nemcsak a tradicionális disznótoros ízek és receptek ünnepe, hanem egyúttal betekintést nyújt a magyar vidék gazdag gasztronómiai és kulturális örökségébe is. – A polgármester kiemelte, hogy a részt vevő csapatok és a látogatószám növekedése azt mutatja, hogy nemcsak a hagyományok őrzését, hanem a közösségépítést és a gasztronómiai kultúra népszerűsítését is kiválóan szolgálja a városi esemény. – Idén is felkértük a tavaly versenyző civilszervezeteinket biztosítva részükre önkormányzatunk támogatását. Bár egy közülük lemondott a lehetőségről, három új csapat jelentkezett és csatlakozott a rendezvényhez. Igazán örömteli számunkra, hogy így 2025-ben már nyolc csapat mérhette össze tudását és gyűjthetett támogatást szervezete, alapítványa részére. –
A rendezvény nemzetközi jellege erősödött ebben az évben, hiszen az országhatáron túlról is érkezett csapat. A város erdélyi testvértelepüléséről, Nyikómalomfalváról érkező delegáció idén először csatlakozott a versenyhez. A szervezők szerint a nemzetközi résztvevők hozzájárulnak a rendezvény különleges hangulatához.