Skip to content

Eskütétel a városházán

Esküt tettek a szavazatszámláló bizottságok tagjai.

Ma délután esküt tettek az április 3-ai választáson és népszavazáson közreműködő szavazatszámláló bizottságok tagjai. Az eskütételt követően a tagok oktatáson vettek részt.

A bizottság választott és az országos listát állító jelölő szervezetek által delegált bizottsági tagokból áll, a választott tagok személyéről a képviselő-testület döntött még márciusi ülésén.

 

dr. Bobkó Pétertől, a helyi választási iroda vezetőjétől megtudtuk, a felsőzsolcai választópolgárok

6 szavazókörben adhatják le szavazatukat, a szavazóhelyiségekben legalább 5 fős szavazatszámláló bizottság tevékenykedik majd, akik közül három főt a képviselő-testület választott. A 18 fő választott tag mandátuma négy évre szól.

A bizottsági tagok az esküt Szarka Tamás polgármester előtt tették le.

 

Az eskütételt követően a választási iroda vezetője oktatást tartott a szavazatszámlálók részére a legfontosabb tudnivalókról, jogszabályi változásokról, a kiemelt figyelmet illető ügyekről, valamint a választás zavartalanságának biztosításáról.

dr. Bobkó Péter emlékeztetett, április 3-án nem csak országgyűlési képviselő választás lesz, hanem népszavazás is, emiatt pedig a szavazatszámláló bizottságoknak sokkal több feladata lesz, mint a korábbi választások esetén. A választópolgárokkal több helyen kell majd aláíratni a szavazóköri névjegyzéket, a szavazóköri jegyzőkönyvekből is több készül az előző választásokhoz képest, a mozgóurnák kezelése is több feladatot jelent majd és a szavazatok számolása is nagyobb munka lesz, mint korábban.