Skip to content

Esély, egyenlőség, könyvtár – Könyvtári Napok 2022.

17. alkalommal rendezték meg az Országos Könyvtári Napok eseményeit, az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával. Az október 3-tól 7-ig tartó programsorozat kiemelt témája az esélyegyenlőség volt, melynek kapcsán minden korosztályt vártak a Bárczay-kastélyba.

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében különböző programokon vehettek részt az érdeklődők Felsőzsolcán a Bárczay-kastélyban.
A rendezvénysorozat a Manóműhellyel vette kezdetét, ahová a legkisebbeket és szüleiket várták. A foglalkozáson az életkori sajátosságoknak megfelelően ismerkedhettek a gyerekeket a kézműveskedés rejtelmeivel, miközben együtt alkothattak a szülőkkel.
A mozgás az élet – esély az egészséges élethez – című interaktív foglalkozásra a felnőtteket várták. Az egészséges élet témakörében a tánc, mint mozgásforma volt a találkozó témája, amin Kárpáti Éva tánctanár a tánc élettani hatásairól is beszélt. A foglalkozáson résztvevő 14 fő elsajátíthatta a rumba, a fox és country tánclépéseit.
Tölts egy éjszakát a könyvtárban! – Péntek este 6-13 éves korosztályú gyermekek érkeztek a már hagyományosan megszervezett könyvtári éjszakára. A 42 gyermek Szűcsné Barna Mária díszműüvegező irányításával festett kavicsképeket készített, majd két csoportra bontva izgalmas kincsvadászaton vett részt a kastély udvarán. Az este folyamán meséltek, készültek kellékek a papírszínházhoz, és éjszakába nyúlóan beszélgettek a kastély termeiben matracokon és hálózsákokban töltve az éjszakát.
Hétvégi diskurzus – Szombat délelőtt a záróprogram keretében kötetlen beszélgetésre várták az olvasókat és a leendő könyvtárlátogatókat. Egy zamatos kávé és finom sütemények mellett lehetőség nyílt az ismerkedésre. A résztvevők a könyvtárosok ajánlásával zsákbamacska könyveket kölcsönözhettek, az újonnan beiratkozott olvasóknak pedig ajándékkal kedveskedtek a szervezők.