Skip to content

Elhurcoltakra emlékeztek Felsőzsolcán

Fotó: Takács József

Facebook

A Malenkij robotra elhurcolt felsőzsolcai polgárokra emlékeztek ma délután a Kegyeleti Parkban. A településről 200 felsőzsolcai polgárt vittek el távoli kényszermunkatáborokba. Közülük ötvenen sosem térhettek haza, többségük ismeretlen helyen, idegen földben nyugszik valahol a Donyeck –medence és Szibéria táborainak tömegsírjaiban. A Kegyeleti Parkban állított emlékműnél a polgármester mondott beszédet.

Felsőzsolcáról 1944. november 29-én 200 felsőzsolcai polgárt vittek a GULAG rabszolgatáboraiba. Az elhurcolt zsolcai férfiakból ötvenen sosem térhettek haza.
Ma délután rájuk emlékeztek Felsőzsolcán, a Kegyeleti parkban állított emlékműnél. A Számadó zenekar népzenéje kíséretében az önkormányzat nevében Szarka Tamás polgármester és Macsuga Roland képviselő helyezte el az emlékezés virágait, majd a város intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői és magánemberek is elhelyezték a kegyelet virágait, leróva tiszteletüket az áldozatok előtt.

A Megbékélésért Polgári Egyesület Felsőzsolca Város Önkormányzatának támogatásával megszervezett Gulág kutatók nemzetközi találkozójával emlékezett. A konferenciát az egyesület elnöke Fehér Tibor nyitotta meg, majd Szarka Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket. A találkozó érzelmeiben, megemlékezésében csatlakozott az Elhurcoltak napja eseményéhez. Az est M. Lovász Noémi, erdélyi magyar festőművész, grafikus képeiből készült kiállítás megnyitójával, Gömöri Bálint gitárjátékával vette kezdetét, majd Dr. Habil Murádin János Kristóf a Sapienta EMTE Kolozsvári karának egyetemi docense, Felejtésre ítélve című kötetének összefoglalását publikálta. Az előadások sorában érdeklődéssel hallgatta a felsőzsolcai közönség többek között Papp Annamáriát, Bognár Zalán történészt, Dupka Györgyöt és Benkő Leventét.