Skip to content

Elhurcoltak emléknapja

Az elhurcoltakra emlékeztek ma délután a Kegyeleti Parkban.

Az elhurcoltak emlékművénél közös koszorúzással emlékeztek a város egyik nagy gyásznapjára. A II. világháború borzalmait tetézte, hogy az úgynevezett felszabadítás vége után több százezer magyar polgárt vittek el málenkij robotra, akik közül csak kevesen térhettek haza.

Ma is élnek és emlékeznek olyan leszármazottak, akik nem ismerhették felmenőiket, mert őket málenkij robotra hurcoltak a szovjet katonák 1944-ben. A Vörös Hadsereg katonái a háború sújtotta településekről szedték össze válogatás nélkül az embereket, akiket megtévesztve egy „kis munkára”, azaz málenkij robotra hurcoltak a Szovjetunióba.

A szervező önkormányzat nevében Szarka Tamás polgármester mondott emlékező beszédet, tisztelegve az áldozatok emléke és a hozzátartozók előtt.
A megemlékezésen a történelmi egyházak helyi képviselői ökumenikus szolgálat keretében imádkoztak az elhurcoltakért. Az emlékezés, melyen Ötvös Éva előadóművész és Tóth György tárogatós is közreműködött, koszorúzással zárult. Az elhurcoltak emlékművére a hozzátartozók, leszármazottak is elhelyezhették a tisztelet virágait, mécseseit.

A történelem gyászos eseményeinek Felsőzsolcai történéseit felidézve, a fiatalabb generáció számára is fontos, hogy emlékezzen erre a sokaknak hosszú évekig tartó szenvedést jelentő tragédiára. Meg kell próbálni megérteni és átérezni mindazt, amit 1944. novemberében nagyon sok kisgyerek, szülő és testvér élt át, és azt, hogy áldozatuk nem volt hiába való.