Skip to content

Elérhető az influenza elleni védőoltás

Ebben az évben is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására – tájékoztatnak a felsőzsolcai háziorvosok.

Ebben az évben is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására, melynek célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés súlyos lefolyású lehet.

Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?
Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben újra be kell adatni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak.
A védőoltással nem csak önmagát, hanem a környezetében élőket is védi!
A védőoltás már megérkezett a rendelőkbe, beadásának pontos időpontjáról a rendelőben tájékozódhat. Kérjen időpontot! – Hívják fel a figyelmet a háziorvosok.  

Az influenza elleni védőoltás mellett javasolják a baktériumok okozta tüdőgyulladás elleni védőoltást is, mely vényköteles, a háziorvos írhatja fel receptre. Részletekről érdeklődjön a háziorvosánál.

Tájékoztató

Facebook