Skip to content

Dombormű avatás Felsőzsolcán

Néhai Bárczay Ferencné, felsőzsolcai földbirtokos domborművének ünnepélyes avatására várták a vendégeket péntek délután a Bárczay-kastély udvarán.

Bárczay Ferencné, született Szathmáry Király Ida, Szathmáry Király Pál és Szathmáry Király Vilma gyermeke. Az 1900-as évek első évtizedében, a második világháborúig Felsőzsolca – utolsó – földbirtokosa volt, munkássága meghatározó a 20. század történelmében.
Nagy műveltségű, jótékonyságáról, jószívűségéről híres, segítette a Felsőzsolcán élő embereket, munkát, megélhetést biztosított számukra. Személyét nagy szeretet övezte, a helyi lakosok tiszteletük kifejezéseként „Méltó Asszonynak” nevezték.
Felsőzsolca Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzata az iránta érzett tiszteletből állította bolgár kőből készült domborművét a Bárczay-kastély előkertjébe, aminek ünnepélyes avatását koszorúzás előzte meg a Kossuth utcán található családi kriptánál.

Ezt követően Danyluk Eszter és Jászka Maya, a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola Felsőzsolcai Tagintézményének növendékei által előadott, Vilhelm Gabrielski – Duett című darabjával vette kezdetét az ünnepség.
Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A szervezők örömére a Bárczay és Szathmáry Király család tagjai, leszármazottjaik is részt vettek a rendezvényen.
A domborművet a köszöntő beszédet követően Horváthné Szathmáry Király Johanna Asszony, dr. Bárczay András, Szarka Tamás polgármester és Major Ádámné, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke leplezte le. Az emlékmű megáldását és megszentelését követően dr. Bárczay András, Bárczay Ferencné unokája emlékezett vissza a Méltó Asszony életének néhány momentumára, munkásságára.

A rendezvény, melyen műsort adtak a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda óvodásai is, koszorúzással zárult. A dombormű előtt koszorút helyezett el Őexcellenciája Hriszto Polendakov úr, Bulgária budapesti nagykövete és dr. Bocskov Jordán úr, a kecskeméti bolgár települési nemzetiségi önkormányzat elnöke, Bulgária tiszteletbeli konzulja, Felsőzsolca Város Önkormányzata, Felsőzsolca Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzata, a Bárczay és Szathmáry Király család, valamint a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár.