Skip to content

Disznótortól volt hangos Felsőzsolca!

 

Facebook

Sült a hurka és a kolbász, mindenki kóstolhatott disznóságot és közben az Agyagbanda is szórakoztatta a nagyközönséget az első alkalommal megrendezett Felsőzsolcai Disznótoros alkalmával. Öt csapat dolgozta fel hagyományos módon az önkormányzattól kapott sertéseket. Az így készült ételek, a csapatok és még a fogópálinkák is megmérkőztek egymással, szakértő zsűri véleményezte a finomságokat.

Február 10-én a kulináris élvezeteké volt a főszerep Felsőzsolcán a sportpályán. Ízletes ételek, hagyományőrzés felső fokon és az elmaradhatatlan jó hangulat! Az önkormányzat támogatásának köszönhetően öt csapat vállalta, hogy portát alakít ki az ingyenes rendezvényen és hagyományos módszerrel a sertésből valódi disznótoros ételeket készít.

Volt, ahol a fogópálinkával, máshol késélezéssel, az igazán profiknál pedig precíz előkészületekkel indult az I. Felsőzsolcai Disznótoros.

Illatos gőzölgő forraltborral és többféle süteménnyel is kínálták a vendégeket a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda portáján. Reggel természetesen hagymás vért is készített a csapat, a korán kelők otthoni elkészítésre is vásárolhattak a vérből, de közben elkezdődött a hurkának való előkészítése is.

A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda főfogása a toroskáposzta volt. A csapattagokat a családtagok is segítették, az üstök mellett elkelt a segítő kéz. Bár 8 órától a reggelinek szánt fogásokkal várták a vendégeket, kora délelőtt már a felszálló párából és illatokból arra is lehetett következtetni, hogy egy-egy portán milyen menüt szolgálnak majd fel.

Az Együtt Egymásért „Péntek 17” Egyesület portáján sült oldalas és húslevest is készült, desszertként pedig különböző ízesítésű palacsintákat kóstolhattak a portánál sorban állók.

A csapatok mellett Felsőzsolca Város Önkormányzata is kóstolókkal készült a lakosság számára. A Központi Konyha, a városüzemeltetés és a Szociális Szolgáltatóközpont munkatársai közreműködésével tócsnival, hurkával és kolbásszal, toroskáposztával, fánkkal, illetve túrósbatyuval kínálta a felsőzsolcai lakcímkártyával rendelkezőket a filagóriában, ahol a rendezvény során Szarka Tamás polgármester szalonnasütéssel, zsíroskenyérrel kedveskedett a résztvevőknek.

Fogópálinkából sem volt hiány

A disznótoros fesztiválon nem csupán a csapatok és az ételek mérkőztek meg egymással, de még a fogópálinkák is. Ezekből sem volt hiány, 34 pálinkát minősített a zsűri.

– Fontos, hogy tiszta gyümölcsből kell főzni és 42-től 50 fokig hagyni. Az ötven fokos az már jobban mar, ezért 42, 44-re szoktuk általában levinni, a lényeg, hogy jó pálinka legyen – magyarázta Leskó Zsolt pálinkafőző, akitől megtudtuk, hogy a pálinka illatán is sok múlik, így az fontos bírálati szempont, valamint elárulta, hogy a 34 pálinka közül legjobbnak minősített fogópálinka málnából készült.

Az első Felsőzsolcai Disznótorost hivatalosan Szarka Tamás polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő nyitották meg nagy csinnadrattával, a Zsolca Táncegyüttes és a Dobroda zenekar közreműködésével. A város polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy Felsőzsolcán fontosnak tartják a tradíciókat.

– Minden nagyrendezvényünkön arra törekszünk, hogy a hagyományokat és értékeinket is megmutassuk, ezen a helyen pedig azt hiszem, hogy a legjobb helyre került ez a disznótoros rendezvény – jelentette ki Szarka Tamás polgármester, aki örült annak, hogy a látogatók között sok volt a gyerek, mivel nekik is meg lehet mutatni, mit jelentett egykor egy disznótor.

– Nagyon nagy öröm, hogy látok itt gyerekeket is, hiszen ezzel a hagyományos ünnepséggel, ami egyben farsangi jeleneteket is tartalmaz, bizony át tudjuk adni a fiataloknak mindazt, amiben hiszünk, amik az értékeink, a tradícióink – szögezte le a polgármester.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény bepillantást enged a népi kultúrába és a hagyományos disznófeldolgozás összes mozzanatát nyomon lehet itt követni, ami bár korábban rendszeres volt a családoknál, mára azonban főként az ilyen rendezvényeken láthatják a fiatalok.

Farsangi alakoskodók, népzenészek

A gasztronómia mellett szórakoztató programokkal készültek a szervezők. A Zsolca Táncegyüttes portáján a finom ételek, különleges szendvicsek kóstolására és evőversenyre is invitálták a látogatókat. Emellett a Dobroda zenekar kíséretében farsangi alakoskodást is láthattunk tőlük, melynek keretében egy lakodalmi komédia részesévé válhatott a közönség. A vőlegény keresést követően menyecsketáncba hívták a közönséget, akik örömmel táncoltatták meg a különleges menyasszonyt. Természetesen a jelenet végén a szöktetés sem maradt el.
A rendezvény alatt a talpalávalót az Agyagbanda húzta, akik nem csak a portákon, de a rendezvény egész területén elhúzták a közönség nótáját.
A Rendezvények Házában igazi toros szelfik készültek, a gyerekek pedig fűtött játszóházban élvezhették a népi játékok és a régi idők konyhája által biztosított hagyományőrző játékokos foglalkozásokat.

Ebédre aztán elkészült a versenyző csapatok toroskáposztája is. A disznótoros ételt és fogópálinkákat a helyi tagokból álló zsűri asztalán szolgálták fel. Idén a toroskáposzta színes és kreatív felhozatala közül kellett kiválasztani a legjobbakat.

A zsűri döntése értelmében a legjobb toroskáposztát az Együtt Egymásért „Péntek17” Egyesület csapata szolgálta fel, a legjobb fogópálinkát Kiss József készítette. A legtöbb adományt a Zsolca Táncegyüttes csapata gyűjtötte, akik ezzel elnyerték az önkormányzat közönségdíját, egy csapatépítést a Zemplén Kalandparkban.

A rendezvényre, a kellemes, tavaszias időnek köszönhetően, közel kétezren látogattak ki, így az I. Felsőzsolcai Disznótoros délutánra igazi népünnepéllyé alakult át.