Skip to content

Babageometria kiállítás nyílt a Bárczay-kastélyban

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében Babageometria kiállítás nyílt a Bárczay-kastélyban, mely 2023. október 27-ig látogatható.

A Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár ebben az évben is csatlakozott az Informatikai és Könyvtári Szövetség által szervezett Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek idei mottója: „Hídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt”. Ebből az alkalomból minden korosztály számára változatos kulturális eseményekkel készül az intézmény a Bárczay-kastélyban.

Szerda délelőtt a Móra Kiadó gondozásában megjelent Babageometria című vándorkiállítás megnyitójára érkeztek a kisgyermekes családok. A rendezvényen Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere és Farkas Tünde könyvtárvezető átadták Felsőzsolca vándorbölcsőjét a Buben család részére.
– A bölcsők minden családnál néhány hónapot töltenek, amíg azok a kisbabáknak kényelmesek, majd újabb családokhoz vándorolnak tovább, ahová épp újszülött érkezik. Azonban szívesen hagyjuk hosszabb ideig is egy családnál, amennyiben kistestvér is érkezik – emelte ki beszédében Szarka Tamás polgármester, aki az átadás alkalmával elmondta, számára és Felsőzsolca Város Önkormányzata számára is fontos a családok támogatása, illetve a minőségi közösségi élet biztosítása, melyben a bölcsők vándorlása nagy szerepet játszik, hiszen ez a közösségépítés és a kapcsolat erősítés fontos eszköze.

Buben-Béres Zsófia és Buben Róbert novemberben születendő kisfia lesz a bölcső legújabb tulajdonosa, így a család részére a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól kapott babazászló mellett a könyvtár ajándékaként egy magyar népmesegyűjtemény is átadásra került.
– Az országos kezdeményezéshez 2019-ben csatlakozott a Babusgató Baba-Mama Klub, amivel egy kedves hagyományt szeretnénk tovább örökíteni. Ápolva a hagyományokat indítottuk el útjára az első vándorbölcsőt Felsőzsolcán, amelyet szponzorok által vásároltunk meg. Felsőzsolca Város Önkormányzata támogatásával 2020-ban egy újabb bölcsőt sikerült vásárolni – mondta Farkas Tünde könyvtárvezető.

A rendezvény alkalmával Nagy Diána, a Babageometria könyvsorozat szerkesztője online bejelentkezés útján nyitotta meg a legújabb és meglehetősen különleges Babageometria című vándorkiállítást, mely a Móra Kiadó gondozásában jelent meg. Diána 2006-ban kezdett el foglalkozni a fekete-fehér, babáknak szóló játékok, majd könyvek tervezésével, ezt követően 2013-ban jelent meg első, Babageometria című könyve. Bejelentkezése során elmondta, hogy a fekete-fehér kontrasztja és a vonalak ritmikus változása segíti a babák látás fejlődését. Ez a könyv nem csak babakorban használható, hanem a már beszélni tanuló gyerekeknél is, mivel fejleszti a képzelőerőt, beszédkészséget, a rajzolni kezdő gyerekek elleshetik belőle, hogyan lehet a legegyszerűbb formákkal ábrázolni szinte bármit, az iskolába készülő óvodások a vonalakon végig vezetve ujjukat gyakorolhatnak az írástanulásra, de akár a felnőttek számára is vizuális élményt nyújthat.
A megnyitót követően a résztvevő gyerekek részére fejlesztő foglalkozással is készültek, amely során ujjfestékkel, ceruzával, zsírkrétával egészíthették ki a rajzlapon lévő különböző geometriai formákat.

A Babageometria kiállítás 2023. október 27-ig látogatható a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár nyitvatartási idejében.

Facebook