Skip to content

Baba Marta – Martenica ünnepe Felsőzsolcán

 Fotó: Takács József

Facebook

Baba Marta, vagyis Március Anyó ünnepét, ahogyan Bulgáriában, úgy városunkban is a mai napon ünnepelte a helyi bolgár közösség. A nemzeti ünnep alkalmával tavaszköszöntésre várták az érdeklődőket a Bárczay-kastélyba, ahol megnyílt Dr. Prodanov Vaszil festőművész kiállítása.

Baba Marta, vagyis Március Anyó ünnepét, ahogyan Bulgáriában, úgy városunkban is a mai napon ünnepelte a helyi bolgár közösség. A nemzeti ünnep alkalmával tavaszköszöntésre várták az érdeklődőket a Bárczay-kastélyba, ahol megnyílt Dr. Prodanov Vaszil festőművész kiállítása. A Felsőzsolca Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett eseményen Kriszto Sztefanov Polendakov Bulgária budapesti nagykövete és Dr. Jordan Petrov Bocskov, Bulgária tiszteletbeli konzulja köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen részt vett Varga Szimeon, a magyar országgyűlés bolgár nemzeti szószólója és Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere.

Március elseje a bolgárok számára a tavasz kezdetét jelenti. A kulturális hagyományok szerint ezen a napon a rokonok, barátok és ismerősök régi hagyomány szerint piros és fehér fonalból készült mártenicát ajándékoznak egymásnak. A piros szín a gonosz erők távoltartására szolgál, a fehér szín az egészség, az erő és a boldogság jelképe. A népszokás szerint, amikor az ember az első fecskét vagy gólyát megpillantja, leveszi a március elsején feltűzött mártenicát, amelyet felköt egy faágra vagy egy kő alá rejti, és azt mondja: “Vidd el a tél nehézségeit, és hozd el a tavasz szépségét!”