Skip to content

Átadták Felsőzsolca első jelzőlámpáját és okos zebráját a város forgalmas pontjain

 

Facebook

A város első jelzőlámpáját adták át a Szent István utcán, és első fényjelzésű okos zebráját a Bolyai utcán. Az önkormányzati óvodák és bölcsőde mellett, templom, egyházi óvoda, valamint bölcsőde is van a közelben, az érintett, forgalmas útszakaszokon több ezer jármű halad át naponta. A jelzőlámpa és a legújabb okos zebra az önkormányzat saját forrásából valósult meg.

A Szent István utcán kihelyezett jelzőlámpák különlegessége amellett, hogy a gyalogos gombnyomással jelzi átkelési szándékát a gyalogos-átkelőhelyen, a lámpákhoz tartozó radarok az érkező autók sebességét is figyelik, és amennyiben az érkező autó sebessége meghaladja a „megengedettet”, automatikusan pirosra váltanak a biztonságos közlekedés érdekében.
A ZBL büntetőlámpás forgalomirányítás egy újszerű szabályozástechnikai megoldás, amely a megengedett legnagyobb sebességhatárt túllépő gépjárművezetők átvitt értelemben értendő „büntetését” jelenti azzal, hogy sebességcsökkentésre kényszeríti őket, növelve ezáltal a jelzőlámpával szabályozott csomópontok, illetve kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környezetében a forgalombiztonságot. Aki betartja a gyalogos-átkelőhelynél előírt sebességet az csak akkor kap pirosat, ha a gyalogosok megnyomják az oszlopra szerelt gombot.

A Bolyai utcán üzembehelyezett okos zebra innovatív érzékelős megoldással került kiépítésre. Ez egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely a kihelyezett táblákon található aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét az átkelőhelyre és a gyalogosokra. Az út két szélén oszlopokat állítottak, ezek úgynevezett infra függönyt képeznek a zebra körül, így a szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását.

Szarka Tamás polgármester elmondta, ezekkel a beruházásokkal is csökkenteni kívánják a balesetek számát. Most azért ezeket a helyszíneket választották, mert nevelési intézmények – óvodák, bölcsődék – és templom is van a közelben, illetve ezeken az útszakaszokon a forgalomszámlálási adatok szerint több ezer jármű halad át naponta.
A közlekedést érintő fejlesztéseket saját forrásból valósította meg Felsőzsolca Város Önkormányzata, és ezek folytatódnak, hiszen hamarosan kezdődhet a Kassai utca MBH Bank előtti szakaszán a gyalogos-átkelőhely kialakítása.
A közlekedésbiztonság javításának szempontjából fontosnak tartják a fejlesztést, a városban folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket a balesetek megelőzésére és további csökkentése érdekében.