Skip to content

Átadták az első önkormányzati bölcsődét Felsőzsolcán

Átadták az önkormányzat első bölcsődéjét Felsőzsolcán. Az új épület 28 kisgyermek ellátását biztosítja. Felsőzsolca Város Önkormányzata és az állam által támogatott bölcsődefejlesztési projekt hozzásegíti a kisgyermekes szülőket a munka világába való visszatéréshez azáltal, hogy a modern kor igényeihez igazodva biztonságos, tágas, barátságos környezetet teremt a kicsik számára, ahol a szülők is nyugodtan hagyják gyermekeiket napközben.

Facebook

28 férőhelyes az önkormányzat első új, családi bölcsődéje, melyet tegnap adtak át Felsőzsolcán. A projekt az „RRF-1.1.2-21-2022-00068 Bölcsődei szolgáltatás fejlesztése Felsőzsolcán” című pályázata keretében valósult meg, az előkészületek 2022 tavaszán kezdődtek.

„Történelmi pillanat a mai, hiszen szociális alapellátásunk egyik alappillérét valósítottuk meg. Ezen a napon a tudatos városfejlesztésnek köszönhetően egy olyan fejlesztést hajtottunk végre, amelyre már nagyon régen nagy igény mutatkozott. Ígéretünkhöz híven bővítettük a közszolgáltatások körét. Ez a mostani projektünk nem csak a legkisebbeknek lesz nagyon hasznos, hanem a szülőknek is, hiszen a gyerekek biztonságos körülmények között tudnak nőni, a szülők pedig visszatudnak térni a munka világába. – mondta Szarka Tamás polgármester az átadó ünnepségen. Kiemelte – „A projekt megkezdésekor az volt az elsődleges célunk, hogy egy olyan épületet építsünk ide Felsőzsolcára, ahol a gyerekek nagyon jól érzik magukat és minden feltétel biztosított ahhoz, hogy a bölcsődei ellátást el tudjuk végezni. Ez azért is fontos, mert először itt kerülnek közösségbe a gyerekek. 2022-ben, nőnapi rendezvényünkön képviselő asszony egy nagyon jó hírt hozott nekünk. Ezen a rendezvényen tudtuk meg azt, hogy nyert a pályázat, 420 millió forint fejlesztési forrást kaptunk bölcsőde megvalósítására. Nem sokkal több, mint két év telt el és már itt vagyunk az átadó ünnepségen. De ahhoz, hogy idáig eljussunk nagyon sok ember áldozatos munkája kellett: a tervezőké, a kivitelezőké, a műszaki ellenőré, a projektmenedzsmenté, és mindenképpen köszönetemet kell, hogy kifejezzem a környéken élő lakosoknak is, hiszen sokszor sajnos út lezárásokat kellett eszközölnünk, és sokszor a munka hangjával zavartuk az ő nyugalmukat, de úgy gondolom, hogy a gyors határidővel ezt talán elnézik nekünk. Köszönöm szépen nekik is a türelmet! Én kívánom, hogy ezt a bölcsődét használják szeretettel a gyerekek, a szülők megelégedésére szolgáljon, és kívánom azt, hogy azok az új kollégák, akik itt fognak dolgozni érezzék nagyon jól magukat. Köszönöm mindenkinek, aki elfogadta a meghívást és együtt tudunk ünnepelni.” – zárta ünnepi beszédét a polgármester.

Az új önkormányzati bölcsőde mellett még számos hasonló projekt és beruházás történt Felsőzsolcán, mely az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg. A kormány kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására.

Engedjék meg, hogy azzal kezdjem, amit kiírtam a facebookomra gyereknapon: Minél több a gyerek, annál nagyobb az öröm. Ezt egyébként nem csak akkor gondoltam amikor írtam, hanem úgy általában is.” – kezdte beszédét Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta – „Azért gyűltünk itt össze, hogy egy vadonatúj 28 férőhelyes bölcsődét adjunk át a felsőzsolcaiaknak. Ez is bizonyítja, hogy Magyarországnak egy családbarát kormánya van, hiszen a Fidesz KDNP kormánya már évek óta elindította az óvoda, bölcsőde, iskola felújítási vagy újjá építési programot.”

Az alapellátáshoz szükséges infrastruktúra és eszközök is rendelkezésre állnak az új épületben, melyek szintén a pályázat keretében kerültek beszerzésre.

„Érdemes azt feleleveníteni, hogy 2010 óta, amióta ez a kormányzat ezzel a parlamenti többséggel dolgozik, folyamatosan azon dolgozunk mindannyian közösen a Magyarországon élőkkel, dolgozókkal, a gyerekeket nevelőkkel, nyugdíjasokkal, hogy Magyarország sokkal élhetőbb hely legyen, mint amilyen 2010-ben volt. Én úgy gondolom, és talán ez az elmúlt éveknek a tapasztalása is, hogy ténylegesen élhetőbb lett 2010 óta ez az ország. A gazdaság fejlesztés, a munkahely teremtés mellett a kormány kitűzte azt a célt, hogy minden embernek adjuk meg azt a lehetőséget, hogyha ő el akar menni dolgozni, de mellette egy-kettő vagy akár több gyermeket is szeretne vállalni, kisgyermeket nevelni, azt a kisgyermeket nagyon jó és biztonságos körülmények között tudni amíg ő dolgozik, addig ezért a célért, vagy ebből a célból hozzunk létre rengeteg olyan intézményt, amilyennek ma itt az átadóján állunk. Ehhez a kormányzat az önkormányzatokkal kereste és keresi a partnerséget és minden egyes olyan lehetőséget, akár legyen szó hazai forrásokról, akár Európai Uniós forrásokról, amelyeket szerezzünk meg, hozzunk haza, adjunk oda a közösségeknek, hogy abból maguk számára gyarapodást, fejlődést tudjanak előállítani. És ezért jeles ez a mai nap, mert ez is egy olyan beruházás, amiért az önkormányzatokkal közösen a kormányzat dolgozott és Európai Uniós forrást szereztünk meg arra, hogy ezt az intézményt majd létrehozzuk. De önmagában nem csak abból áll egy önkormányzatnak a feladata, hogy intézményeket, fejlesztéseket, beruházásokat hajtson végre, hanem ezeket az intézményeket megtöltse, működtesse és hosszú távon biztonságot teremtsen benne. Én úgy látom és úgy gondolom, hogy itt Felsőzsolcán ennek is a jó példáját láthatjuk, tehát az önkormányzat gondos gazda módjára bánik a közjavakkal és azokat a köz javára fordítja” – emelte ki dr. Dukai Miklós Önkormányzati államtitkár.

Az új épület falába elhelyezésre került egy időkapszula is, mely a városban működő nevelési, oktatási intézmények növendékeinek üzenetét is megőrzi a következő generációk számára.