Skip to content

Áprilisi választások – Tudnivalók és határidők egy helyen

2022. április 3. napjára tűzte ki Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választásokat és a népszavazást.

Tavasszal szavazhatunk az egyéni választókerületek jelöltjeire, valamint országos pártlistákra, a gyermekvédelmi népszavazáson pedig négy kérdésre válaszolhatunk.

 

Az országgyűlési képviselők általános választásán, országos népszavazáson, valamint az európai parlamenti választáson választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár, azonban a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok választójogukat csak regisztrációt követően gyakorolhatják.

Nem választhat, aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll, illetve akit a bíróság kizárt a választójogból, mert a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége valamilyen okból kifolyólag csökkent vagy teljes mértékben hiányzik.

 

Főbb dátumok

Február 11-ig közel 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosult részére küldik meg az értesítőt, aki a határidőig nem kapja meg, a jegyzőnél kérheti azt.

Az a több mint 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel és a 2018-as országgyűlési választás előtt vagy az után regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, így nem kell újra kérnie a regisztrációt.

Az a külhoni állampolgár, aki még nem regisztrált, a kérelmét március 9-ig juttathatja el a Nemzeti Választási Irodába. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha március 25-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, szintén március 25-én 16 óráig kérheti átjelentkezését egy másik településre a lakcím szerinti választási irodától. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

 

Országgyűlési választás

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, vagyis február 12-én indul. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenti a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az előzetes eredményeket már április 3-án késő este közlik, az egyéni választókerület eredményét legkésőbb április 9-én. A választás országos eredményét legkésőbb április 22-én közli az NVI, az új Országgyűlésnek pedig legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

 

Népszavazás

Először lesz Magyarországon, egy időben az országgyűlési választás és népszavazás. Utóbbi akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. Eredményesnek pedig akkor számít, ha az érvényesen szavazók több mint fele azonos választ ad a megfogalmazott kérdésekre.

 

Államfőválasztás

Március 10-én lesz az államfőválasztás, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mivel Áder János második államfői mandátuma is lejár, – és az alaptörvény szerint másodszor már nem választható újra – a kormánypárt Novák Katalint, korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a tisztségre.