Skip to content

Alma Feszt és Helyi termékek napja: minden a hagyományőrzésről szólt Felsőzsolcán

Minden a helyi termékek, értékek és a hagyományőrzés köré épült hétvégén Felsőzsolcán.

Szombaton ismét benépesült a Rendezvények Háza, ahol második alkalommal került megrendezésre az Alma Feszt. A rendezvény látványos felvonulással vette kezdetét. A menet a Hősök teréről vonult a helyszínre a Miskolci Mazsorett Együttes vezetésével, a Csomasz Brass Band Felsőzsolca kíséretében. A felvonuláson a helyi óvodák és általános iskolák mellett, az önkormányzati intézmények és a BTE Felsőzsolca utánpótlás játékosai is részt vettek. A felvonulók között volt a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, a Zsolca Táncegyüttes, a Rozmaring Népdalkör és a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör is, akik a délután folyamán nem csupán öltözékükkel, de műsorukkal is színesítették a programot.

A rendezvényt Csöbör Katalin, térségünk országgyűlési képviselője és Szarka Tamás polgármester nyitotta meg.
A polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, bár a rendezvény a beszélgetésekről, a jó hangulatról és a szórakozásról szól, igazi generációkat összefogó közösségépítő és -erősítő ereje is van. Mindezek mellett pedig nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezzel elődeink előtt is tisztelgünk, hiszen ápoljuk a tőlük örökölt hagyományokat.

Az önkormányzat sajtjai és a pálinka ez alkalommal sem hiányozhatott a rendezvényről. Nehéz dolguk volt a zsűritagoknak. Finomabbnál finomabb sütemények és pálinkák, illetve ötletes és szépen kidolgozott madárijesztők közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat.
A pálinkaverseny első és második legjobb pálinkájának tulajdonosa is Pucsok Sándor lett Irsai Olivér és Jonatán alma pálinkáival, a harmadik helyezést pedig Márkus Péter Muskotály szőlő pálinkájával érte el.
A süteménysütő verseny első helyezettje Pucsokné Szabó Erzsébet Almáskrémesével, második Máté Veronika lett Almarózsa süteményével, a harmadik helyezett Szarka Györgyné Almavarázs süteményével, Tóthné Molnár Lídia Sós karamellás almatortájával pedig különdíjban részesült.
A madárijesztő készítő verseny nevezői közül első helyezést ért el Huszárné Fekete Andrea és Pelléné Domoszlai Emőke, az általuk készített Cinege családdal, második Kovács Máté – Kelemen nevű madárijesztőjével, a harmadik helyezést a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda 5. b osztálya részére Zsolcabob hozta el.
Az eredményhirdetés során ajándékaikat 1-3 helyezettig vehették át  a nevezők, a többiek részére a színpad mellett kerültek átadásra. Aki nem vette át ajándékát a rendezvényen, az a polgármesteri hivatal titkárságán megteheti.

A délután folyamán népi és moderntáncosok, zenekarok váltották egymást a színpadon. Felléptek a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda, valamint a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde Felsőzsolcai tagóvodájának óvodásai, bemutatót tartott a Harc- és Táncművészeti SE, koncertet adott a Just For Fun együttes, a Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc AMI növendékei és tanárai fellépésével, humorával szórakoztatta a közönséget Ricsifiú, az est sztárvendégei pedig felsőzsolcai dobosukkal – Orosz Balázzsal – Dánielfy Gergő és az Utazók voltak.

A rendezvényt kísérőprogramok is színesítették. A már hagyománnyá vált népi játéktér és szalmabála ugráló mellett, ugralóvár, csúszda, kézműves foglalkozás és arcfestés is várta a gyerekeket, míg a nagy érdeklődésnek örvendő helyi termékek az Alma Feszt résztvevői örömére egészen az esti órákig megvásárolhatóak voltak.