Skip to content

Alma Feszt – Az eső sem szegte a látogatók kedvét

Fotó: Takács József

Nehéz lett volna megtalálni egy tűt a szénában Felsőzsolcán. A borús időjárás sem szegte a látogatók kedvét szombaton, sokan érkeztek az Alma Fesztre, melynek tartalmas programajánlata megtöltötte a Rendezvények Házát. Természetesen a színpadi programok mellett a gasztronómia és a kézműves termékek vására is biztosíték volt a kikapcsolódásra.

A kedvezőtlen időjárás miatt ugyan elmaradt a tervezett felvonulás, azonban a szervezők színvonalas programokkal és koncerttel várták az érdeklődőket. Ahogy a jó hangulat, úgy a gasztronómiai élvezetek sem maradtak el. A Csomasz Brass Band és a világbajnok Miskolci Majorett Együttes fergeteges nyitánya, majd a Vaga Banda gólyalábas  parádéja igazi utánozhatatlan vásári hangulatot varázsolt a Rendezvények Házába a szombati Alma Feszt keretein belül. A színpadon bemutatkoztak a helyi óvodáscsoportok, a Zsolca Táncegyüttes pedig fantasztikus hangulatú koreográfiával készült.

A meghirdetett süteménysütő, madárijesztő készítő és pálinka versenyekre nevezők ezúttal is finomabbnál finomabb süteményekkel, pálinkákkal és részletekben gazdag madárijesztőkkel készültek a zsűri részére, akiknek nem volt könnyű dolguk a bírálatok során.
A díjazottak részére az értékes nyereményeket Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere adta át. Nem távoztak üres kézzel a madárijesztő készítő verseny helyezést el nem érő nevezői sem, ők a díjátadót követően a színpad mellett vehették át ajándékaikat.
Az eredményhirdetés után a Dumaszínház stand up komédiása, Tóth Edu lépett színpadra, aki remek poénjaival szórakoztatta a közönséget.

Hatalmas meglepetéssel várta az önkormányzat a gyermekeket, akikhez a rendezvény idejére Felsőzsolcára érkezett mesés barátaival az óriási Bing, hogy számtalan közös fotó készülhessen.
A program gerincét idén is az értékek átadása adta.  Ennek mentén kézzel hajtott kosaras körhintával, népi játszóudvarral, 20-féle játékkal – csigafutam, teknőhorgászat, Juliskapkodó, frászkarika, gólyaláb, békaugrató, karikadobáló, egyensúlyjátékok – várta a kicsiket a Méhecske Játéktér.
A rendezvény teljes ideje alatt játszhattak a gyerekek a légvárakban, arcfestést és csillámtetoválást készíttethettek, és kreatív őszi díszeket készíthettek a kézműves sarokban.

Erősíti Felsőzsolca vonzerejét

2021-ben egy új, hagyományteremtő kezdeményezés kelt életre Felsőzsolcán, középpontban a helyi értékek bemutatásával, a közösségek lokális identitásának erősítése mellett.
Felsőzsolca Város Önkormányzatának kezdeményezése valóban hagyományteremtő erővel bírt, hiszen idén szeptember 23-án, immár harmadszor szórakozhattak az érdeklődők a Felsőzsolcai Alma Feszten.

„Az Alma Feszt mindig nagyon fontos, mindig nagyon sokan várják. Idén az időjárás természetesen sok bizonytalanságot okozott a szervezésben, de nagyon örülök, hogy a most 3. alkalommal megrendezett Alma Fesztet a Rendezvények Házában is nagyon színes, gazdag programkínálattal tudtuk megszervezni. A vásári forgatagban kapható, alma, szilva és mézes termékek mellett a látványsütödében készült ételek, finom ízek kóstolásához különböző fellépők biztosították a jó hangulatot a felsőzsolcai lakosok és a városba látogatók számára. A rendezvény, ahogyan azt korábban megálmodtuk, a következő évek kiemelkedő programja lett. A fesztivál egyik alapfilozófiája, hogy értékmegőrző és értékteremtő, amihez a városban több mint hat évtizede működő almás kert is hozzájárul. Nagy öröm számomra, hogy a város hírnevét, idegenforgalmi vonzerejét régiós szinten emeli ez a rendezvény. Jövőre is mindenkit várunk szeretettel!” – mondta Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere.

A rendezvényről természetesen a gyümölcsök mellől a kézműves termékek sem hiányozhattak, a fesztivál helyszínén egymást érték a helyi kézművesek saját portékáikkal. Így az előző évekhez hasonlóan, idén is mindenkinek lehetősége volt ezek megvásárlására. Volt alma, szilva, méz, játék és vásári édesség egyaránt.
Az Alma Feszt évek óta a hagyományokról, gasztronómiáról és a város értékeiről szól. Az önkormányzat által készített sajtok, almás sütemény és almafröccs kóstoló mellett, látványsütéssel is készültek a résztvevők számára. A felsőzsolcai lakosok ingyenesen fogyaszthattak malac sültet, grillcsirkéket és csülköt, míg a környező településekről érkezők a megvásárolt ételjegyek ellenében.
A rendezvény zárásaként a Free Kor-Társ Folk stílus megteremtője és egyedüli hazai képviselője a Zsaya lépett színpadra. 

Nézze meg a rendezvényen készült fotókat!