Skip to content

Állatvédelmi jótanácsok a fagyos hideg időszakra

english cocker spaniel, dog, puppy-5937757.jpg

Az elkövetkező napokban sem enyhülnek az éjszakai fagyok, veszélyt jelentve az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is. Az állatvédő egyesületek tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása.

Az állatvédő egyesületek és a felelős állattartók mind egyetértenek abban, hogy a fagyos időjárásra tekintettel a szabadban tartott állatok nagyobb odafigyelést igényelnek.
Javaslataik szerint a nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni.
Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. A szabadban kinn teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet.
A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható.

Milyen a jó téli kutyaház?
A kutyaház a szabadban tartott kutyákat védi nyáron a hőgutától, télen pedig a fagyás ellen. Vásárolhatunk, vagy mi magunk is készíthetünk hőszigetelt kutyaházat. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon kell, hogy álljon, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le! A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba).

Hideg ellen kutyaruha – nem csak divathóbort!
A lakásban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez nem csak divathóbort, az öltöztetésnek fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú – zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásos kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, az meg is betegedhet, ezért a problémák megelőzésére egyre többször alkalmaznak kutyaruhákat.

Mire jó a kutyacipő?
Vízálló anyagból készülhet kutyacipő. Kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban egy ilyen kutyának való darab. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, ott megvédi a kutyus lábát a káros maróanyagtól, a sótól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek. A gyógyulás hetekig is eltarthat. A marástól véd meg a kutyacipő.

Ne felejtsük el, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása!