Skip to content

Adventi lakástüzek – Az ünnepi időszakban fokozott figyelemre van szükség

Fotó: Illusztráció

Facebook

Vasárnap gyújtottuk meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel kezdetét vette az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Minden vasárnap meggyújtjuk az adventi koszorún lévő gyertyákat, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek pedig tűzveszélyesek lehetnek.

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú is. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét, a gyertyák pedig ne égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak.
A Katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és gyorsan ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs. A megfelelő odafigyelés mellett elkerülhetők a lakástüzek az ünnepi időszakban is.