Skip to content

Adj egy könyvet ajándékba!

A Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmával idén is a könyvek jelentőségére irányult a figyelem Felsőzsolcán. Február 14-én a könyvek és az olvasás fontosságát ünnepelték a városban.

Az eseményhez minden évben azzal a céllal csatlakozik az önkormányzat, hogy növelje a könyvek iránti érdeklődést, és felhívja a figyelmet az olvasás életünkben betöltött szerepére. Ez a nap jó alkalom arra, hogy megajándékozzuk barátainkat, családtagjainkat egy könyvvel, hogy mi magunk is új könyvet vegyünk, kölcsönözzünk, és hogy a már megunt könyveinket olyanoknak ajándékozzuk, akik örömüket lelik bennük. Ezen a napon a könyvtárak, a könyvesboltok és más kulturális intézmények speciális programokat szerveznek, hogy népszerűsítsék az olvasást.

Felsőzsolca Város Önkormányzata, ez alkalommal is várta a felajánlott könyveket a Vállalkozás Segítő Központban és a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvodában. A Vállalkozás Segítő Központban kihelyezett könyvcsere asztalon a már otthon feleslegessé vált könyveket újakra cserélhették, lehetőség nyílt az újabb könyvek iránti személyes igény leadására, valamint a könyvtárosok meglepetés „zsákbamacska könyvek” kölcsönzésével is kedveskedtek az olvasók, látogatók számára.
A lakosság aktív közreműködésének köszönhetően sok könyv gyűlt össze idén is, melyből a városban élők mellett a nevelési-oktatási intézmények is kaptak.

A gyerekek és a könyvek kapcsolata rendkívül fontos a fejlődés szempontjából. Az olvasás fejleszti a nyelvi képességeket, a gondolkodást, növeli a szókincset, javítja a megértést, és elősegíti a képzeletet. A könyvek segítenek a gyerekeknek megérteni a különböző érzéseket, gondolatokat és kultúrákat. A mesék és a történetek által megtanulják feldolgozni a saját érzéseiket, és megérteni a mások érzéseit is. A könyvek segítenek a gyerekeknek abban is, hogy később képessé váljanak a kritikai gondolkodásra és az önálló döntéshozásra. Az olvasás elősegíti a gyerekek érdeklődését és kíváncsiságát, bátorítja őket a tanulásra és a további tudás megszerzésére.