Skip to content

„A víz kincs” – Víz világnapja a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvodában

„A víz kincs” - ez a mottója a 2022. évi Víz világnapjának, amelyet világszerte március 22.-én tartanak annak érdekében, hogy a víz fontosságára és védelmére hívják fel az emberek figyelmét. Ezt a napot ünnepelték városunk óvodásai is.

Ebben az évben is megtartottuk, „megünnepeltük” a víz napját, sőt egész évben a vízhez kapcsolódó játékos ötletekkel alakítjuk azokat a szokásokat, ismereteket, amelyek birtokában a gyerekek tudatosan viszonyulnak majd a víz használatához és óvják a természetben található vizeket – mondta Kramcsák Jánosné óvodapedagógus.

A víztakarékossághoz kapcsolódó szokásokat érdemes már korán kialakítani a gyermekekben. Vajon tudják e honnét és hogyan kerül a házunkba a víz? Mi mindenre használjuk? Mire érdemes odafigyelnünk a víz használatával kapcsolatban? – folytatta. A Víz világnapja alkalmából nemcsak az otthonunkban található vízről beszélgettünk a gyerekekkel, hanem megfigyelhették azt is, hogy a természetben milyen formában találkozhatunk a vízzel (beszélgettünk a Sajó parton tett kirándulásról, vízparti élővilágáról, az eső fontosságáról). Feldíszítettük az aulát, folyosót, csoportszobát, vízparti hangulatot varázsolva, festettünk halakat, hajtogattunk papírhajót, tutajt készítettünk.

Izgatottan készültek a gyermekek, mindenki kék ruhában jelent meg a víz szeretetét kimutatva. A csoportjaikban a gyerekek sok érdekes kísérlettel, tréfás találós kérdésekkel töltötték el a délelőttöt. Volt horgászat, kincs keresés, megfigyelhettük hogyan nyílik ki a papírvirág, hogyan hajtja a szappan a papírcsónakot, hogyan úsznak a tárgyak- egyáltalán úsznak-e? A legizgalmasabb a jégbe zárt tárgyak kiszabadítása volt.

Ebből az alkalomból is sok-sok mozgást, érzékszervi megtapasztalást, cselekvő aktivitást kiváltó dramatikus játékkal készültek az óvodapedagógusok, mellyel a természethez való pozitív gondolkodást, érzelmi hozzáállást alakították kísérletek és művészetek segítségével.