Skip to content

A magyar kultúra napja: 35 éve ünnepeljük a Himnusz születésnapján a magyar kultúrát

 35 éves a Zsolca Táncegyüttes

Facebook

A 2024-ben már 201 éves Himnusz születésnapján 35 éve ünnepeljük a magyar kultúra napját. A Felsőzsolcán nyílt kiállítás ez alkalommal az idén szintén 35. jubileumát ünneplő Zsolca Táncegyüttes viseletgyűjteményét mutatja be.

Természetesen a Himnusszal indult a hétfő esti ünnepség a Bárczay-kastélyban, mely már 35 éve a magyar kultúrát is hivatott ünnepelni. Nemcsak a Szatmárcsekén született nemzeti imádságunk, de a kultúra napja ünnepének alkalma is egyben. Kölcsey Ferenc költő, politikus és nyelvújító tiszteletére idén is alkalomhoz illően ünnepeltek a városban.

Szarka Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében említette, hogy a kultúra hozzátartozik identitásunkhoz. Utalt Felsőzsolca közösségépítő eseményeire, a Bárczay-kastély nagyszerű kiállításaira, melyek most, a magyar kultúra napja alkalmával is látnivalót kínálnak a vendégeknek.

Papp Ferenc, a Zsolca Táncegyüttes megálmodója nyitotta meg a történelmi és mai Magyarország különböző tájegységeiről származó viseletekből, kalotaszegi, mezőségi női és férfi öltözék, magyarbődi, szatmári, hajdúsági viseletekből álló tárlatot. Oroszné Baksay Sára, a táncegyüttes egyik vezetője bemutatta a ruhákat, majd a műsort az együttes tagjai, kalotaszegi legényesükkel és bonchidai csárdásukkal tették varázslatossá. Nagy sikert aratott a közönség körében a Nagy Izabella Bernadett által énekelt magyarbődi dalcsokor.

A kiállítás február 6-ig látogatható a Bárczay-kastély földszinti kiállítótermében.

Tekintsék meg, érdemes!