Skip to content

A költő visszatér

Előadás a Református templomban.

A Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár a Petőfi Klub újabb előadására várta a közönséget a Református templomba.

A programok lehetőséget biztosítanak kulturális értékekkel való találkozásra, művelődésre, amivel felidézhető a reformkor szellemisége, amikor a hazai nyelv és irodalom művelése nem csupán kulturális ügynek, hanem hazafias tettnek is számított; a népiesség pedig viszonylag széles társadalmi-irodalmi mozgalommá vált, amely Petőfit országos szinten tette ismertté és népszerűvé. Petőfi Sándor szinte üstökösként robbant be a 19. század magyar valóságába. Üzeneteit közérthetően fogalmazta meg, így vált a kulturális élet megkerülhetetlen szereplőjévé és a szabadságharc legjelentősebb alakjává. A rendkívül érzékeny és már korán önállóságra kényszerülő költő maga választotta magyarságát és művészi hivatását is.

A Zene a Fiatalokért Egyesület és a Black Rose Project közös előadásában „A költő visszatér” című előadás a Petőfi Sándor 200 Program keretében a Petőfi Klub Kárpát – medencei Hálózata országos programsorozaton belül valósult meg. A programsorozat nemcsak az anyaországi, de a külhoni nemzettársainkat is bevonva fogja össze a magyarságot. Célja, hogy az ország és a Kárpát-medence minden szegletébe elvigyék Petőfi Sándor életművének és pályafutásának emlékezetét, vele együtt a reformkor és a forradalmi idők hangulatát és szellemiségét.

 A Zene a Fiatalokért Egyesület egy olyan kezdeményezés, amely lehetőséget kínál a zene és az éneklés iránt érdeklődőknek arra, hogy képezzék tudásukat, gyakorlati tapasztalatot szerezzenek.

Az előadáson közreműködtek Kiss Alexandra és Gyányi István énekesek, valamint Vass Fruzsina, Zsila Noémi, Bede Róbert és Papp Ákos táncosok.

Az előadásban szereplők megidézték Petőfi Sándor személyének, tetteinek nagyságát, dalokon keresztül, néhány prózai részlettel és verssel hangsúlyozták a magyarság összefogásának, összetartozásának fontosságát.

 

Fotó: Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár