Skip to content

A biztonságos működtetés és fejlesztések jegyében történelmi léptékű a városi költségvetés

 

Facebook

Felsőzsolca Város Képviselő-testülete 3,4 milliárd forintos főösszeggel elfogadta a 2024. évi költségvetést a 2024. február 19. napján tartott testületi ülésen. A város költségvetése kiemelt napirendi pontja volt az ülésnek, a számos további mellett.

A költségvetési gazdálkodás célja elsősorban a közfeladatok ellátása, azonban a közpénz felhasználása során is elsődleges szempont az eredményesség, hatékonyság és gazdaságosság kritériumainak való megfelelés. A városvezetés kiemelt célja a költségvetés egyensúlyának biztosítása továbbá a Felsőzsolcán nehéz anyagi helyzetben lévők támogatása. Ennek érdekében két új támogatási formával terveznek: a 65. életévét betöltő vagy annál idősebb, egyedülálló személynek a szilárd hulladék közszolgáltatási díj 50%-át meg nem haladó mértékű támogatás, valamint a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán az első diploma megszerzése érdekében tanulmányokat folytató diákok részére albérleti támogatás biztosításával.

A városnak nemhogy hitele nincsen, hanem jelentős tartaléka is van. A gazdálkodás biztonsága érdekében 81,9 millió forint összegű általános tartalékkal számoltak, amely a tervezéskor még nem ismert feladatok kezelésére szolgál. Az intézményrendszer működtetése biztonságos, a fejlesztési rész is tetemes az idei költségvetésben. A költségvetési szervek jelenlegi színvonalon történő működéséhez, valamint a szociális ellátást nyújtó intézmény feladatellátásához az önkormányzat 548,5 millió forinttal járul hozzá, míg szolidaritási hozzájárulás címén a központi költségvetésbe befizetendő 82,2 millió forint, az önkormányzat egy lakosra jutó adó-erőképességének 41 374 forintról 47 117 forintra történő növekedésének hatására 26,6 millió forinttal több az előző évhez képest.