Skip to content

Programváltozás! – Már délelőtt 11 órától látogatható lesz a csatatér a Zsolcai csata 175. évfordulóján

Facebook

Programváltozás! – Már délelőtt 11 órától látogatható lesz a csatatér a Zsolcai csata 175. évfordulóján július 25-én az Árvízi Emlékparkban. A jubileumi ünnepség alkalmával Honvédségi bemutató keretében élhetjük át a Zsolcai Csata hangulatát. A rendezvény keretében egész napos programokkal várnak gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Felsőzsolca Város Önkormányzata 2024. július 25-én szeretettel várja az érdeklődőket a Zsolcai csata 175. évfordulójának alkalmából szervezett egész napos programsorozatára, ahol minden korosztály számára kedveskednek izgalmas előadásokkal, köztük Honvédségi bemutatóval, történész konferenciával, és interaktív gyermekműsorral is.

A rendezvény keretében több helyszínen várják az érdeklődőket.

10:00 órától a Bárczay-kastély ad otthont az 1848/49-es szabadságharc témakörében szervezett Történész konferenciának, melynek előadói: Prof. Dr. Hermann Róbert (Széchenyi-díjas történész), Prof. Dr. Bona Gábor történész, az MTA doktora, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyugalmazott igazgatója, Hazag Ádám történész-muzeológus, Herman Ottó Múzeum, Bodnár Tamás főlevéltáros, igazgatóhelyettes, Magyar Nemzeti Levéltár B.-A.-Z. Vármegyei Levéltára.

A konferenciát Honvédségi bemutató követi 11:00-17:00 között az Árvízi Emlékparkban, ahol megelevenedik a történelem és újra csatatérré változik a helyszín, hogy átélhessük a 175 éve zajlott Zsolcai Csata hangulatát.

17:00 órakor koszorúzással egybekötött Ünnepi megemlékezésre várják az érdeklődőket a Hősök terén, ahol ünnepi beszédet mond Szarka Tamás Felsőzsolca Város polgármestere, emlékező beszédet mond Prof. Dr. Herman Róbert Széchenyi-díjas magyar történész, közreműködik a B.A.Z. Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület és a Katonazenekar.

A megemlékezés után 17:40-től Huszár század interaktív gyermekműsor várja majd a gyerekeket az Árvízi Emlékparkban.

A szervezők kérik, hogy a koszorúzási szándékukat 2024. július 24. (szerda) 12:00 óráig szíveskedjenek jelezni a kozmuvelodes@felsozsolcaph.hu e-mail címen a szervezet nevével és képviselőjének megjelölésével.

Az egész napos rendezvényre szeretettel várnak mindenkit, akik a Zsolcai Csata történelmi jelentősége és a magyar huszárok múltja és hőstettei iránt érdeklődnek és akiknek szívügye, hogy megőrizzék az emléküket.