Skip to content

95. Ünnepi Könyvhét Felsőzsolcán

 Fotó: Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár

Az Ünnepi Könyvhét az egyik legnemesebb könyves hagyomány, a kortárs magyar irodalom, a könyvek, az olvasók és a könyvkiadók ünnepe. Az egyedülálló kulturális rendezvénysorozatot évről évre töretlen sikerrel tartják meg országszerte, melyhez idén is csatlakozott a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

Facebook

A 95. Ünnepi Könyvhét alkalmából változatos programokkal várta az olvasókat a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár. A Magyarországon első alkalommal 1929 májusában megrendezett, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő, egyedülálló kulturális rendezvénysorozathoz, idén is csatlakozott az intézmény,

Kocsis Csaba író, fotográfus könyvbemutatójával és fotóiból készült kiállítása nyitotta meg az Ünnepi Könyvhét programsorozatot a Bárczay-kastélyban. Csütörtök délután a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író, szerkesztő, énekmondó, fotográfus bemutatta Erdőn-mezőn vendégségben című könyvét, mely egy igazi – sárréti – szigetkönyv, a kortárs magyar irodalom kietlen, gyakran emberietlen tájain. Hősei tiszteletteljes szeretettel vendégként járják hazánk erdeit-mezőit, hiszen a természet van otthon és mi vagyunk a vendégei. Az író alkotópályája négy településhez köthető: Bakonszeg, Berekfürdő, Berettyóújfalu és Nagyrábé. Írásaiban a szűkebb haza, Biharország népeinek együttélése, művészetüknek egymásra gyakorolt hatása követhető nyomon.
A résztvevők képekben, dallal, verssel és prózával barangolták be ezt a területet, majd az est végén megnyitották az író könyvével megegyező című fotókiállítást.

Pénteken délelőtt Hajdú Katalin meseíróval találkoztak az óvodások a programsorozat folytatásaként. A korábban pedagógusként dolgozó írónőt a gyermekek iránti szeretete ösztönözte arra, hogy meseírással kezdjen el foglalkozni. A meséin keresztül, olyan emberi értékeket szeretne átadni a gyermekeknek, amelyek bár kevesebb szó esik róla, fontosak az életünkben. A zenés interaktív könyvbemutatón a gyermekek megismerték az állatok szokásait, viselkedéseit, valamint megtapasztalták, hogy közösen összefogva nagy tetteket lehet véghez vinni. A mesék hangulata tükrözik, hogy jól ismeri és érzi a gyermeki szív rejtelmeit. A könyveiben szereplői, cselekményei egy varázslatos világot tárnak a gyermekek elé.

Az egyik legnemesebb könyves hagyomány, a kortárs magyar irodalom, a könyvek, az olvasók és a könyvkiadók ünnepe, a 95. Ünnepi Könyvhét programsorozat Felsőzsolcán péntek délután zárult a Miskolc Dixieland Band koncertjével. A Bárczay-kastély udvarán megrendezett koncerten a kétszeres megyei Príma díjas zenekar olyan slágereket vonultatott fel a közönség örömére, mint a New York, New York, A szentek mennybemenetele, és a Hallelujah.